Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: steeds meer Europeanen kopen namaak merkartikelen

Onderzoek: steeds meer Europeanen kopen namaak merkartikelen

ALICANTE (ANP/DPA) - Steeds meer Europese consumenten kopen namaak merkartikelen, ondanks de inspanningen van de autoriteiten om mensen voor te lichten over de gevolgen en risico's van de handel in namaakproducten. Meer dan één op de acht Europeanen gaf toe in de afgelopen twaalf maanden willens en wetens namaakproducten zoals kleding, schoenen, smartwatches of parfums te hebben gekocht. Dat meldt het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) op basis van een onderzoek onder bijna 26.000 EU-burgers.

Het aantal EU-burgers dat nepmerkartikelen koopt bedraagt 13 procent. Bij de vorige EUIPO-enquête in 2020 was dat nog 5 procent. Onder de leeftijdsgroep van 15- tot 24-jarigen is dat aandeel zelfs meer dan een kwart en bij 25- tot 34-jarigen meer dan een vijfde. De studie maakt duidelijk dat er meer moet worden gedaan tegen de verkoop van namaakproducten, aldus EUIPO-directeur Christian Archambeau. Prijs werd genoemd als de belangrijkste reden voor het kopen van nepmerkartikelen. Ouderen zijn minder geneigd namaakproducten te kopen.

In Bulgarije, Spanje, Ierland, Luxemburg en Roemenië kopen consumenten meer nepartikelen dan het EU-gemiddelde. Finland bevindt zich onderaan de ranglijst met 8 procent. In Nederland, waar ruim duizend consumenten werden ondervraagd, ligt het percentage iets boven het EU-gemiddelde van 13 procent. In Duitsland, de grootste Europese economie, koopt één op tien consumenten bewust namaakproducten.

Miljardenbusiness

Productpiraterij is een miljardenbusiness waar criminelen veel geld mee verdienen. De overgrote meerderheid van de EU-burgers is zich hiervan bewust. Ongeveer 80 procent is het ermee eens dat namaakgoederen criminele organisaties ondersteunen en bedrijven en banen in gevaar brengen. Twee derde zei te weten dat namaakproducten een bedreiging vormen voor de gezondheid en veiligheid van de consument en voor het milieu.

Met betrekking tot onlinediensten, zei 80 procent van de ondervraagde Europeanen dat ze tegen het gebruik van illegale content waren. Ze geven er de voorkeur aan legale bronnen te gebruiken om toegang te krijgen tot onlinediensten zoals video, muziek en games wanneer er een betaalbare optie is. Een grote meerderheid van 65 procent zei echter dat het acceptabel was om content illegaal te downloaden als deze niet beschikbaar was via legale bronnen. Van de ondervraagden verklaarde 14 procent dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben gedaan.

Meer uit Financieel

KLM: uitspraak rechter over staking 'positief voor passagiers'

AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."

15 uur geleden
Rechter verbiedt staking van grondpersoneel KLM van woensdag

AMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

15 uur geleden
Martijn Snoep herbenoemd als bestuursvoorzitter ACM

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.

16 uur geleden
AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

16 uur geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

17 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

18 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

18 uur geleden