
Onderzoek SCP: vertrouwen in politiek is gering
DEN HAAG (ANP) - Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen of weinig vertrouwen in de politiek. Tegelijkertijd zijn Nederlanders wel tevreden over hoe de democratie functioneert. Dat zijn enkele uitkomsten van het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen kritisch zijn en vraagtekens zetten bij "de wil én het vermogen van de politiek om de grote problemen van dit moment aan te pakken", aldus het SCP. Ook na het aantreden van het nieuwe kabinet-Rutte IV bleef het vertrouwen erg gering, terwijl dat normaal gesproken opveert na de start van een nieuw kabinet.
Het verschil in vertrouwen is overigens groot als er gekeken wordt naar de politieke voorkeur van Nederlanders, ziet het SCP. Zo gaven aanhangers van coalitiepartijen VVD en D66 de regering gemiddeld een 6,9 en een 6,3. Aanhangers van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks gaven de regering net een voldoende: een 5,5. PVV- en FVD-stemmers gaven de regering gemiddeld het laagste rapportcijfer: een 2,8.
Hoewel er een laag vertrouwen is in de politiek, is circa 70 procent van de Nederlanders tevreden over het functioneren van de democratie. "Nederlanders waarderen vooral vrije verkiezingen en de vrijheid van meningsuiting. Toch zien de meeste mensen ruimte voor verbetering", meldt het SCP. Zo zou de politiek beter moeten luisteren, leren van fouten en eerlijker moeten zijn. Verder wordt er geklaagd dat er te veel partijen zijn.
De grootste groep Nederlanders is volgens het onderzoek nog steeds "aangehaakt" bij de politiek. Om dat zo te houden, moeten politici laten zien dat "ze bereid zijn het gesprek aan te gaan, goed te luisteren en ook verantwoording af te leggen over de beslissingen". Ook moet de overheid volgens het SCP vooruitgang boeken met een paar grote maatschappelijke kwesties, zoals de oververhitte woningmarkt, de vastgelopen opvang van asielzoekers, de stikstofcrisis en de hoge kosten van het levensonderhoud.
Het SCP besteedt in het COB sinds 2008 aandacht aan de stemming in Nederland en opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties. Voor het onderzoek zijn van juli vorig jaar tot en met februari dit jaar enquêtes gehouden onder meer dan 2000 mensen. Daarnaast zijn er in mei dit jaar focusgroepen gehouden.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De NPO is verrast door het nieuws van het vertrek van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. "We horen het nieuws ook zojuist", stelt een zegsman. "Wij wensen Gunay Uslu veel succes bij deze stap."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in de gevangenissen dwingt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) tot "pijnlijke" maatregelen. Hij gaat mannelijke veroordeelden die wachten op een oproep om hun straf uit te zitten (zelfmelders), voorlopig niet meer oproepen. Ook zelfmelders die al zijn opgeroepen, mogen voorlopig thuis blijven.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractie van GroenLinks-PvdA in de provincie Zuid-Holland maakt zich zorgen om de gezondheid van omwonenden van het vliegveld in Rotterdam. De grootste partij in de Zuid-Hollandse Staten heeft het college van Gedeputeerde Staten vragen gesteld naar aanleiding van een recent verschenen publicatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daarin staat dat omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) afgelopen jaar meer geluidhinder hebben ervaren door het vliegverkeer dan in 2020 voor de coronacrisis, met onder meer slaapproblemen en overgevoeligheid voor licht en geluid tot gevolg.
2 uur geleden