Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: schreeuwend tekort aan barpersoneel binnenkort voorbij

Onderzoek: schreeuwend tekort aan barpersoneel binnenkort voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De ergste tekorten aan horecapersoneel zijn binnenkort waarschijnlijk voorbij. Nu moeten ondernemers met een restaurant of café soms noodgedwongen terrassen afsluiten omdat er te weinig werknemers zijn, maar volgens onderzoekers van ABN AMRO gaan steeds meer mensen aan de slag in de horeca.

Gegevens over loonbetalingen bij horecaondernemingen laten zien dat de laatste tijd meer mensen beginnen met een baan in de horeca dan dat er werknemers vertrekken, schrijven onderzoekers van ABN AMRO. In maart was sprake van de grootste instroom sinds het begin van 2018. Dit wijst volgens ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom op een kantelpunt. Dat valt samen met het afbouwen van typische ‘coronabanen’ voor jongeren bij de GGD, zoals het afnemen van PCR-tests, en een verhoging van de cao-lonen in de horeca. Daarnaast is de coronasteun voor bedrijven verdwenen, wat naar verwachting tot meer faillissementen zal leiden. Personeel van die omgevallen bedrijven kan elders weer aan de slag.

Toch blijft het voor horecabazen nu nog behelpen, erkent Neuteboom. Tijdens de lockdowns vertrokken veel werknemers van cafés en restaurants en ze keerden tijdens heropeningen niet meer allemaal terug. Er werken nog altijd minder mensen in de sector dan in maart 2020, toen de coronacrisis in Nederland in volle omvang begon. Zelfs vergeleken met de zomer van 2020, toen de lockdownmaatregelen wat minder strikt waren, zijn er minder werkenden in de horeca.

Oekraïne

"Je ziet ook dat de horeca slimmer inspeelt op die tekorten, bijvoorbeeld door QR-codes te gebruiken voor bestellingen waardoor je minder mensen nodig hebt", ziet Neuteboom. Daarbij speelt mee dat voor schaars personeel meer betaald moet worden en andere kosten ook hard stijgen, waardoor de ruimte voor hogere lonen beperkt is. "Door de oorlog in Oekraïne zie je dat graan duurder wordt, maar ook bijvoorbeeld mosterd en wc-papier. Dat vreet aan de marges. En de prijzen kun je niet eindeloos verhogen, want als bitterballen bij de ene bar 5 euro kosten en bij de andere bar 10 euro, kies je voor de eerste."

Dat de horeca kampt met tekorten wordt versterkt doordat bijvoorbeeld de cultuur-, entertainment- en reissectoren gelijktijdig op zoek moeten naar jongeren en werkstudenten, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV. "Doordat ze allemaal op slot gingen en op hetzelfde moment open zijn gegaan, heeft iedereen op hetzelfde moment personeel nodig", zegt hij. "Er is zoveel keuze, als werkgever doe je er goed aan je oor te luisteren te leggen bij de sollicitant."

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

48 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

51 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

2 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

2 uur geleden