Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

BILTHOVEN (ANP) - Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen "kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen".

Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.

Als mensen uitgaan van het scenario dat ze thuis testen op voorraad hebben, zegt 42,2 procent zichzelf dan direct te zullen testen bij klachten. Als ze ervan uitgaan dat ze geen zelftesten in huis hebben, denkt slechts 20,5 procent op dezelfde dag nog een zelftest te doen.

PCR-test

Als mensen zichzelf testen, zullen ze wel wat minder vaak een PCR-test bij de GGD gaan doen. Het RIVM heeft berekend dat alles bij elkaar het percentage van de mensen dat niet direct een test zal doen bij klachten kan afnemen van 47,4 procent tot 33,5 procent, als mensen zelftesten in huis hebben.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde ook al zelftests gratis beschikbaar te stellen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt vrijdag meer bekend over het plan om deze testen breder in te zetten. Of ze dan ook gratis beschikbaar worden gesteld, kan het ministerie nog niet zeggen.

Minder betrouwbaar

Zelftesten gelden wel als minder betrouwbaar dan PCR-testen, maar als ze meer worden gebruikt, kan alsnog de kans dat besmettingen tijdig worden ontdekt toenemen, redeneert het RIVM. Om die reden verandert ook deze vrijdag het testadvies. Wie milde klachten heeft die kunnen duiden op corona, zoals snotteren en keelpijn, kan volgens het officiële advies voortaan kiezen tussen een zelftest of een test bij de GGD.

Van de ondervraagden had 78 procent zelftesten in huis. Twee op de drie van deze mensen had nog altijd de zelftesten in huis die de overheid eerder dit jaar gratis verstrekte aan iedereen die ze aanvroeg. Drie op de tien had ze zelf gekocht en 15 procent had ze gratis gekregen via het onderwijs.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden