Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

BILTHOVEN (ANP) - Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen "kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen".

Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.

Als mensen uitgaan van het scenario dat ze thuis testen op voorraad hebben, zegt 42,2 procent zichzelf dan direct te zullen testen bij klachten. Als ze ervan uitgaan dat ze geen zelftesten in huis hebben, denkt slechts 20,5 procent op dezelfde dag nog een zelftest te doen.

PCR-test

Als mensen zichzelf testen, zullen ze wel wat minder vaak een PCR-test bij de GGD gaan doen. Het RIVM heeft berekend dat alles bij elkaar het percentage van de mensen dat niet direct een test zal doen bij klachten kan afnemen van 47,4 procent tot 33,5 procent, als mensen zelftesten in huis hebben.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde ook al zelftests gratis beschikbaar te stellen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt vrijdag meer bekend over het plan om deze testen breder in te zetten. Of ze dan ook gratis beschikbaar worden gesteld, kan het ministerie nog niet zeggen.

Minder betrouwbaar

Zelftesten gelden wel als minder betrouwbaar dan PCR-testen, maar als ze meer worden gebruikt, kan alsnog de kans dat besmettingen tijdig worden ontdekt toenemen, redeneert het RIVM. Om die reden verandert ook deze vrijdag het testadvies. Wie milde klachten heeft die kunnen duiden op corona, zoals snotteren en keelpijn, kan volgens het officiële advies voortaan kiezen tussen een zelftest of een test bij de GGD.

Van de ondervraagden had 78 procent zelftesten in huis. Twee op de drie van deze mensen had nog altijd de zelftesten in huis die de overheid eerder dit jaar gratis verstrekte aan iedereen die ze aanvroeg. Drie op de tien had ze zelf gekocht en 15 procent had ze gratis gekregen via het onderwijs.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Casper0403 1 maand geleden
Vaccins hebben ze nooit gezegd dat deze 100 procent zullen helpen. Je zult mogelijk alleen minder ziek worden tijdens een besmetting,dus minder ziekenhuis opnames mogelijk.
C.J. de Loof 1 maand geleden
Voor mij geen testen en al helemaal geen prikjes, hoe meer ze pushen hoe meer ik me ga verzetten. Hoeveel bewijs moet er komen voor dat ze toegeven dat die "vaccins" niet werken??

Meer uit Gezond

Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart

SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

44 minuten geleden
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

49 minuten geleden
Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

1 uur geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

3 uur geleden
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

UTRECHT (ANP) - Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

23 uur geleden
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

1 dag geleden