Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

Onderzoek RIVM: gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen

BILTHOVEN (ANP) - Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen "kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen".

Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.

Als mensen uitgaan van het scenario dat ze thuis testen op voorraad hebben, zegt 42,2 procent zichzelf dan direct te zullen testen bij klachten. Als ze ervan uitgaan dat ze geen zelftesten in huis hebben, denkt slechts 20,5 procent op dezelfde dag nog een zelftest te doen.

PCR-test

Als mensen zichzelf testen, zullen ze wel wat minder vaak een PCR-test bij de GGD gaan doen. Het RIVM heeft berekend dat alles bij elkaar het percentage van de mensen dat niet direct een test zal doen bij klachten kan afnemen van 47,4 procent tot 33,5 procent, als mensen zelftesten in huis hebben.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde ook al zelftests gratis beschikbaar te stellen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt vrijdag meer bekend over het plan om deze testen breder in te zetten. Of ze dan ook gratis beschikbaar worden gesteld, kan het ministerie nog niet zeggen.

Minder betrouwbaar

Zelftesten gelden wel als minder betrouwbaar dan PCR-testen, maar als ze meer worden gebruikt, kan alsnog de kans dat besmettingen tijdig worden ontdekt toenemen, redeneert het RIVM. Om die reden verandert ook deze vrijdag het testadvies. Wie milde klachten heeft die kunnen duiden op corona, zoals snotteren en keelpijn, kan volgens het officiële advies voortaan kiezen tussen een zelftest of een test bij de GGD.

Van de ondervraagden had 78 procent zelftesten in huis. Twee op de drie van deze mensen had nog altijd de zelftesten in huis die de overheid eerder dit jaar gratis verstrekte aan iedereen die ze aanvroeg. Drie op de tien had ze zelf gekocht en 15 procent had ze gratis gekregen via het onderwijs.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

4 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

5 dagen geleden