Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: prognose baby's met agressieve leukemie sterk verbeterd

Onderzoek: prognose baby's met agressieve leukemie sterk verbeterd

UTRECHT (ANP) - De overlevingskans van baby's met een agressieve vorm van leukemie kan met immuuntherapie sterk worden verbeterd. Dat meldt het Prinses Máxima Centrum op basis van nieuw onderzoek dat woensdag in het New England Journal of Medicine is gepubliceerd. Volgens het centrum in Utrecht waar kinderoncologische expertise geconcentreerd is, wordt immuuntherapie met het geneesmiddel blinatumomab nu wereldwijd standaard.

Het gaat specifiek om baby’s met acute lymfatische leukemie (ALL) met een bepaalde fout in het DNA van de leukemiecellen, van wie de overlevingskans niet groot is. Ook met een zwaardere chemotherapie lukte het de afgelopen decennia niet om de prognose voor deze baby’s te verbeteren. Binnen twee jaar was de kanker bij de helft van de baby's teruggekeerd, vaak nog tijdens de chemotherapie, of waren ze overleden.

De behandeling met blinatumomab zorgt ervoor dat 93 procent twee jaar na de diagnose nog in leven is. Zonder de één maand durende immuuntherapie was dat 66 procent.

Blinatumomab

Immuuntherapie met blinatumomab wordt al gegeven aan sommige volwassenen en oudere kinderen met ALL. Een internationale studie onder leiding van onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum bekeek de veiligheid onder baby's. Tussen 2018 en 2021 werden dertig kinderen, van wie negen in Nederland, behandeld met blinatumomab met daarnaast chemotherapie. De resultaten werden vergeleken met die van 214 kinderen die in de jaren daarvoor enkel chemo kregen.

18 procent van de met blinatumomab behandelde baby's kreeg binnen twee jaar weer kanker of overleed. "Ook dat wijst op een sterke verbetering", aldus het Prinses Máxima Centrum.

"Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat dat alle baby’s met deze vorm van leukemie nu immunotherapie krijgen als onderdeel van de standaardbehandeling", reageert kinderoncoloog en klinisch farmacoloog Inge van der Sluis, die het onderzoek leidde. "In een grotere studie met meer kinderen willen we het effect van blinatumomab bevestigen. Ook willen we bekijken of baby’s baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren."

Meer uit Gezond

Prijs voor onderzoek naar gezonder leven kinderen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de Vrije Universiteit heeft een prijs gekregen voor zijn inspanningen voor een gezondere leefomgeving voor kinderen in Amsterdam. Deze Impact Award wordt eenmalig toegekend in het kader van Amsterdam 750 jaar.

1 dag geleden
Jansen roept op: geen staalslakken waar kinderen spelen

DEN HAAG (ANP) - Gebruik staalslakken niet op plekken waar kinderen spelen. Die oproep doet staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) "met klem" in een brief aan de Tweede Kamer. Bij kinderen bestaat de kans op "hand-mondcontact bij het buitenspelen". In de regels rond het materiaal is dat nog niet meegenomen.

1 dag geleden
Terugroepactie broodmix Holland & Barrett om schadelijke stoffen

AMSTERDAM (ANP) - Producent Holland & Barrett roept een bepaalde broodmix terug omdat er in het product mogelijk schadelijke stoffen zitten, meldt het bedrijf dinsdag. Het gaat om Schär Mix It Dunkel Rustico Broodmix in een verpakking van 1 kilogram.

2 dagen geleden
Meer dan kwart van de jongvolwassenen rookt of vapet soms

DEN HAAG (ANP) - Ruim een kwart van de jonge volwassenen rookt weleens een sigaret of een elektronische sigaret. Dat is meer dan bij andere volwassenen, heeft statistiekbureau CBS uitgerekend.

2 dagen geleden
Zorgakkoord nog niet rond om financiering

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.

5 dagen geleden
Nivel wil na fouten vaker 'alternatieve perspectieven' aanhoren

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers van gezondheidsinstituut Nivel moeten vaker mensen met "alternatieve perspectieven" gaan opzoeken als ze onderzoek doen naar een "sterk gepolariseerd thema". Het bestuur van het instituut heeft dat besloten. De gedachte is dat zulke gesprekken helpen om resultaten goed te duiden en onzekerheden weer te geven. Dat had in een veelbesproken coronastudie beter gemoeten, vindt een commissie die een klacht hierover deels heeft toegewezen.

6 dagen geleden
Voedingscentrum moet fors krimpen en stopt advies aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum stopt noodgedwongen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie moet het vanaf volgend jaar met 3 miljoen euro minder doen, omdat de overheid fors bezuinigt op de subsidies waarvan het centrum volledig afhankelijk is. "Daardoor verliezen we ruim een kwart van onze organisatie en nemen we dit jaar afscheid van 21 medewerkers", maakte het Voedingscentrum donderdag bekend.

1 week geleden

Oh Oh...
Zo te zien gebruik je een adblocker.

We begrijpen je voorkeur om ZeelandNet bannervrij te bekijken. Maar ja, we zijn wel afhankelijk van advertenties om onze website rendabel te houden. Zo kun je o.a. nieuwsartikelen gratis blijven lezen.

Zou je willen overwegen ons te whitelisten, zodat we de content kunnen blijven bieden waarvoor je vandaag naar ZeelandNet kwam?

Dank je wel!