Onderzoek oversterfte hartpatiënten, maar inzien data is probleem
AMSTERDAM (ANP) - Gezondheidseconoom en epidemioloog Eline van den Broek-Altenburg heeft deze week een ton toegezegd gekregen voor onderzoek naar oversterfte aan hart- en vaatziekten als gevolg van de corona-epidemie, met name door de overbelasting van de intensive cares door mensen met covid. Ze kreeg de subsidie van onderzoeksfinancier ZonMw en is daar blij mee, meldt ze, maar vreest opnieuw gemodder met data.
Eerder kreeg ze al subsidie om het effect van uitgestelde kankerzorg op oversterfte te onderzoeken. Daar is ze nog mee bezig. Ze stuit volgens eigen zeggen op problemen bij het inzien van de benodigde data, en vreest die ook bij het nieuwe onderzoek.
Die data bevinden zich bij allerlei organisaties, die ze weer doorsturen naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als medewerkster van de Universiteit van Amsterdam mag zij ze daar wel inzien, maar haar vijf medewerkers niet, want die zijn niet aan een Nederlandse universiteit verbonden. "Maar ik kan dit niet allemaal alleen", zegt ze. Ze maakt zich dan ook zorgen of ze de gestelde onderzoekstermijnen wel haalt. Voor het onderzoek naar kankerpatiënten heeft ze inmiddels nog drie maanden, voor dat naar de hartpatiënten vanaf nu negen maanden.
Meerdere onderzoeken
Bovendien is ze van al die mooie subsidies weer veel geld kwijt, vertelt Van den Broek, doordat de verschillende organisaties weer nota's sturen voor het gebruik van de data. "Dat is toch heel gek, het is in opdracht van de overheid, de subsidie wordt geregeld door ZonMw en dan moet ons team daar weer voor betalen uit de subsidie." Er lopen meerdere onderzoeken naar de gevolgen van corona en alle onderzoeksteams hebben hiermee te maken, aldus de wetenschapper.
Het CBS zegt nu eenmaal strenge regels te moeten volgen. Het aantal gebruikers van de microdata is gegroeid.Technologische mogelijkheden om beveiligingsmaatregelen te omzeilen zijn steeds geslepener. Ook is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, die eisen stelt aan de bescherming van persoonsgegevens. Toegang tot de databestanden is daarom alleen mogelijk is voor universiteiten, kennisinstellingen en organisaties uit landen die een vergelijkbare privacybescherming kennen, zoals het onze door de AVG. Het CBS vindt veiligheid belangrijker dan gebruikersgemak.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
3 dagen geledenZEIST (ANP) - Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes moet omhoog naar 21 jaar. Dat vinden verslavingspsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Die stap is noodzakelijk nu steeds meer jongeren en jongvolwassenen roken of naar een e-sigaret grijpen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Om de zorgen over het ophopen van declaraties voor geestelijke gezondheidszorg weg te nemen, komen er met spoed nieuwe regels. Verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans hoopt in april met "een verduidelijkende regeling" te komen. Zorgverleners zouden daarop kunnen wachten en hun declaraties zolang kunnen bewaren.
4 dagen geleden