
Onderzoek overheid: clouddiensten Microsoft trekken dreiging aan
DEN HAAG (ANP) - De clouddiensten van Microsoft waar de landelijke overheid steeds meer op leunt, kunnen digitale dreigingen aantrekken. Daarvoor waarschuwt de Auditdienst Rijk. De controleur vindt dat het kabinet bij zijn cloudbeleid moet ingaan op deze "dreigingsaantrekkende werking".
Het gaat om Microsoft 365, waar onder meer OneDrive onder valt. Ambtenaren kunnen daarmee bestanden opslaan in de cloud zodat ze er overal bij kunnen. Niet alleen een groot deel van de Rijksoverheid, maar ook "vele buitenlandse overheden en bedrijven wereldwijd" gebruiken Microsoft 365, schrijft de Auditdienst. Dat zorgt voor een "zeer grote verzameling vertrouwelijke data" die het aantrekkelijk kan maken om digitale "aanvalsmogelijkheden" op de dienst te ontwikkelen.
Dat Nederlandse overheidsgegevens niet per se veilig zijn voor buitenlandse mogendheden, werd begin deze maand duidelijk na een grote hack bij de politie. Die is "zeer waarschijnlijk" uitgevoerd door een ander land, denken AIVD en MIVD. Welk land dat zou zijn, wordt niet gedeeld.
Rekenkamer
De Auditdienst raadt het kabinet ook aan om te werken aan een betere "exitstrategie" voor clouddiensten. Als de overheid plotseling weg wil bij Microsoft of een van de andere diensten die ze gebruikt, bestaat anders het risico dat sommige taken vastlopen.
Ook de Rekenkamer doet momenteel onderzoek naar het cloudgebruik van de overheid. Staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) belooft de aanbevelingen van de Auditdienst Rijk en de Rekenkamer in de eerste helft van vorig jaar mee te nemen in nieuw beleid.
'Nieuwe dreigingen'
Microsoft erkent in een reactie "dat veranderende geopolitieke omstandigheden leiden tot nieuwe dreigingen, waaronder gerichte aanvallen door en op landen". Deze aanvallen zijn volgens het concern vaak specifiek gericht op het verkrijgen van bepaalde informatie, ongeacht waar deze zich bevindt.
Maar volgens Microsoft pleit dit juist voor het gebruik van clouddiensten, waarvan de IT-systemen door maar weinig organisaties te evenaren zouden zijn. "Clouddiensten maken een snelle en complete reactie op bekende dreigingen en potentiële kwetsbaarheden mogelijk", aldus een woordvoerder. "Dit maakt clouddiensten belangrijk nu staatsdreigingen toenemen in omvang en complexiteit."
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De komende twee studiejaren wordt 47,2 miljoen euro extra uitgetrokken om basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) bij beginnende mbo-studenten te verbeteren, schrijft minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen het geld gebruiken voor onder meer extra personeel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) vindt het niet handig dat een deel van de A10 wordt afgesloten om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Een groot deel van de ringweg rond de hoofdstad is vanwege de festiviteiten in het weekend van 20 tot en met 22 juni autovrij. "Je moet wegen niet claimen voor feestjes", zegt Madlener daarover in De Telegraaf.
3 uur geledenLEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.
7 uur geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De eerste dag van de burgerzoekactie naar de vermiste kinderen uit Beerta is ten einde. Sinds maandagmiddag hebben zeker 220 mensen rond de Groningse gemeente Oldambt gezocht naar Jeffrey (10) en Emma (8), zegt organisator Coördinatie Platform Vermissing (CPV). De actie is voor het donker beëindigd.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Safae el Khannoussi heeft dit jaar de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar debuutroman Oroppa. Juryvoorzitter Sheila Sitalsing heeft dat bekendgemaakt tijdens een diner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking werd live uitgezonden door Nieuwsuur.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - De politie heeft maandagavond 49 demonstranten aangehouden die in Utrecht een pand van de Universiteit Utrecht (UU) hadden bezet. De pro-Palestijnse betogers zijn door agenten uit het gebouw aan de Drift in het centrum van de stad gehaald en in een bus gezet. Ze zijn aangehouden voor lokaalvredebreuk en worden naar een andere locatie in Utrecht gebracht en daar vrijgelaten.
11 uur geleden