Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek onder Nederlanders: angst voor oorlog sterk toegenomen

Onderzoek onder Nederlanders: angst voor oorlog sterk toegenomen

AMSTERDAM (ANP) - De angst voor oorlog is in 2023 sterk toegenomen onder Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ongeveer een derde van hen is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.

In het jaarlijkse onderzoek, het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2023, staat verder dat oudere mensen doorgaans angstiger zijn voor oorlog dan jongere mensen. De vrees dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog opnieuw kan gebeuren, wordt vaker als reden genoemd om op 4 mei te herdenken en 5 mei te vieren. "Deze resultaten zijn vermoedelijk te verklaren door de inval van Rusland in Oekraïne", aldus het comité in een persbericht. Dat gebeurde in februari vorig jaar.

Het Nationaal Vrijheidsonderzoek is een langlopend jaarlijks onderzoek dat sinds 2001 wordt gedaan. Onderzoeksbureau Centerdata voerde het uit, net als in 2020, 2021 en 2022. Dit jaar deden ruim 1200 Nederlanders mee, volgens de onderzoekers een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van Nederlanders van 16 jaar en ouder. Data werden verzameld tussen 6 en 28 februari dit jaar.

Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag

Net als in voorgaande jaren geeft een groot deel van de Nederlandse bevolking aan de Nationale Herdenking (heel) belangrijk te vinden: 85 procent. Dat was een jaar eerder 83 procent. Wat betreft Bevrijdingsdag ligt dit percentage op 77 procent, tegen 75 procent een jaar eerder. Een ruime meerderheid (70 procent) van de ondervraagden zou 5 mei graag zien als jaarlijkse vrije dag. Nu is dit slechts een keer in de vijf jaar het geval.

In het onderzoek staat verder dat er bij meer mensen "een groeiende wens is datgene wat herdacht wordt breder te trekken". Zo vindt 59 procent dat er meer aandacht zou moeten zijn voor andere oorlogen dan de Tweede Wereldoorlog. Dat was vorig jaar 53 procent. Ook is een ruime meerderheid van ondervraagden voorstander van een naamsverandering van 'Bevrijdingsdag' naar 'Dag van de Vrijheid'. Daarmee zou meer nadruk gelegd worden op vrijheid in het algemeen en op democratie en mensenrechten, aldus de onderzoekers.

'Uit dankbaarheid'

Als enkele belangrijke redenen om stil te staan bij de Nationale Herdenking noemen ondervraagden: 'Ik vind het belangrijk om stil te staan bij het belang van vrijheid' en 'Uit dankbaarheid voor de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten'.

Meer uit Binnenland

Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

8 minuten geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

1 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

1 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

1 uur geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

2 uur geleden
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

3 uur geleden