Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: NS in april onvoorbereid op grote storing

Onderzoek: NS in april onvoorbereid op grote storing

DEN HAAG (ANP) - De NS was niet voorbereid op een langdurige landelijke technische storing toen op zondag 3 april zo'n storing plaatsvond, concludeert het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) na onderzoek. Zo lag er geen plan voor het inzetten van alternatief vervoer. Op de dag zelf werd het probleem onderschat.

Het treinverkeer lag op zondag 3 april vrijwel de hele dag stil als gevolg van een technische storing. De NS zei dat het vanwege de omvang van de problemen niet mogelijk was om alternatief vervoer in te zetten.

Ook de communicatie naar reizigers en het eigen personeel op de dag van de storing verliep niet goed, stelt het COT. De NS had het instituut gevraagd om onderzoek te doen. Het COT raadt de NS aan scenario's uit te werken voor een grote technische storing, met opties zoals een pendeldienst tussen stations.

Nauwelijks overwogen

Zo'n soort oplossing was niet voorbereid en werd op 3 april ook nauwelijks overwogen, aldus het COT, "mede doordat de prognose was dat de systemen snel weer beschikbaar zouden zijn". Het instituut vindt in het algemeen dat van de NS "mag worden verwacht" dat is nagedacht over de gevolgen van een grote landelijke storing, "zodat op de dag zelf een besluit kan worden genomen aan de hand van één of meer (deel)scenario’s".

Het stilleggen van het hele treinverkeer was die zondag in april uiteindelijk "onvermijdelijk", stelt het COT. Dat stilleggen zelf is "goed verlopen". Het besluit om ook 's avonds geen treinen te laten rijden, heeft ertoe geleid dat de dienstregeling de volgende dag weer grotendeels kon worden opgestart.

Een slechte beurt

De NS laat weten alle aanbevelingen uit het onderzoek over te nemen. Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS zegt dat de organisatie "een slechte beurt" heeft gemaakt bij reizigers in april. "Zij moesten lang wachten voordat duidelijk werd hoelang de verstoring duurde en zij moesten uiteindelijk zelf vervoer regelen." Hij noemt het "belangrijk" om te leren van de storing, "om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen".

"De reiziger mag van de NS verwachten dat zij de uitkomsten van deze evaluaties aangrijpt om haar dienstverlening bij verstoorde situaties in de toekomst te verbeteren", schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief bij het onderzoek.

Impact beperken

De staatssecretaris zegt blij te zijn dat de NS van plan is om de aanbevelingen van de onderzoekers te gebruiken om het in de toekomst beter te doen. Ze zegt in gesprek te zijn met de NS en met spoorbeheerder ProRail om in de toekomst storingen zoveel mogelijk te voorkomen en, als dat niet lukt, de impact voor reizigers te beperken.

Reizigersorganisatie Rover laat weten erop te vertrouwen dat de NS met de aanbevelingen van het COT aan de slag gaat. "Ze zullen wel moeten", aldus directeur Freek Bos.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

3 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

6 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

7 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

7 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

8 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

8 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

9 uur geleden