
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet
EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.
In de eerste helft van dit jaar werd 3 procent minder online uitgegeven aan producten dan in dezelfde periode vorig jaar. Marlene ten Ham, algemeen directeur bij Thuiswinkel.org, denkt dat meespeelt dat consumenten hun uitgaven willen drukken. "Ze proberen geld te besparen door aankopen uit te stellen, prijzen te vergelijken en hun vaste lasten te verlagen."
Vooral op gebied van telecom en in de categorie home & living wordt er volgens de branche online minder besteed. "Tijdens de coronaperiode hebben consumenten geïnvesteerd in hun huis en thuiswerksituatie, dus die aankopen zijn toen al gedaan. Nu kiezen consumenten eerder voor evenementen, dagjes uit of zelf dingen opknappen", merkt Ten Ham.
Ook het aantal productaankopen is gedaald, namelijk met 1 procent. Dit is vooral te merken bij bijvoorbeeld de onlinekledingverkoop, waar de cijfers met wel 12 procent terugliepen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met onder meer PostNL en de Betaalvereniging Nederland.
"In vergelijking met 2019, de periode voor covid, geeft de Nederlandse consument nog altijd meer uit aan onlineaankopen", stelt Ten Ham. "Dit kan te maken hebben met prijsstijgingen, maar we zien ook dat het aandeel online ten opzichte van de totale bestedingen nog steeds hoger is dan toen."
De branche zag de totale onlinebestedingen van Nederlanders in de eerste zes maanden van dit jaar wel met 2 procent toenemen, tot 16,3 miljard euro. Dit is te danken aan de onlinedienstensector, die flink is gegroeid na corona. Dan gaat het bijvoorbeeld om het boeken van vakanties en evenementen. Dit doen mensen tegenwoordig steeds vaker online in plaats van in een fysieke winkel. In het eerste halfjaar werd er wel 10 procent meer online uitgegeven aan diensten dan in dezelfde periode in 2022.
Ook de onlineverkoop van verzekeringen valt in de dienstencategorie. Daar wijzen de cijfers wel weer op een stevige daling van de bestedingen. "Consumenten besparen dus niet op ervaringen, maar wel op vaste lasten zoals verzekeringen en telecom", concludeert Ten Ham.
Meer uit Financieel
KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
1 minuut geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
47 minuten geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
1 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geleden