Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar welzijn Dutchbat-militairen val Srebrenica klaar

Onderzoek naar welzijn Dutchbat-militairen val Srebrenica klaar

DEN HAAG (ANP) - Welke problemen ondervinden Dutchbat-militairen die in 1995 de val van de enclave Srebrenica in Bosnië meemaakten? Het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum deed daar onderzoek naar en zal maandag zijn bevindingen hierover in Den Haag presenteren. Tegelijk zal een onafhankelijke begeleidingscommissie op basis van de onderzoeksresultaten met aanbevelingen komen. Defensieminister Ank Bijleveld zal het rapport in ontvangst nemen en reageren op de aanbevelingen.

De afgelopen jaren lieten de Dutchbat-III-veteranen geregeld hun ongenoegen blijken over hun psychische leed, het gebrek aan passende zorg en de negatieve beeldvorming over hun inzet. Ongeveer tweehonderd van hen dreigen met een rechtszaak tegen de Staat om eerherstel, excuses en een symbolisch bedrag af te dwingen. Ze vinden dat ze op een onmogelijke missie zijn gestuurd en daar nog altijd kwalijke gevolgen van ondervinden. De rechtszaak werd opgeschort in afwachting van een onderzoek dat Defensie instelde naar het welzijn van de betrokken veteranen.

De veteranen vinden dat de missie mislukte, omdat het mandaat van de Verenigde Naties te beperkt was en luchtsteun uitbleef. Er was volgens hen ook te weinig mankracht, bewapening, brandstof en voedsel. Het zit de Dutchbatters ook dwars dat mensen hen de fatale gebeurtenissen blijven aanrekenen, terwijl ze zelf ook machteloos waren.

In de dagen na de val vermoordden de Bosnisch-Servische troepen zeker achtduizend moslimjongens en -mannen uit de enclave, die de Nederlanders moesten beschermen. De Dutchbatters hebben aangegeven dat het leed van de nabestaanden veel erger is dan hun eigen leed, maar zij willen hiervoor ook erkenning.

Meer uit Binnenland

Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

DELFT (ANP) - Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.

30 minuten geleden
Wind afgenomen, geen waarschuwing meer van kracht

DE BILT (ANP) - Er geldt geen waarschuwing meer voor de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Die gebieden hadden dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten, maar kort voor 10.00 uur meldde het KNMI dat er geen waarschuwingen meer van kracht zijn.

1 uur geleden
Tussen 1500 en 2000 passagiers getroffen door perikelen Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

1 uur geleden
Meerdere warmterecords gebroken in eerste helft lente

HOUTEN (ANP) - In de eerste helft van de lente zijn meerdere warmterecords gebroken. Van 1 maart tot en met 15 april werd een gemiddelde temperatuur van 10,3 graden gemeten, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen was het nog niet zo zacht in die periode. Gemiddeld is het in de eerste helft van de lente 7,2 graden.

3 uur geleden
Zware windstoten in westelijk kustgebied

DE BILT (ANP) - Het westelijk kustgebied heeft in de eerste helft van dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten. Het gaat om de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot 85 kilometer per uur en komen uit het westen.

3 uur geleden
Nog even zware windstoten in Zeeland en Zuid-Holland

DE BILT (ANP) - In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

4 uur geleden
Opnieuw tientallen vluchten geannuleerd om onstuimig weer

SCHIPHOL (ANP) - Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven zeker tot het middaguur last van vertragingen en uitval. Om hoeveel vluchten het precies gaat weet de woordvoerster niet.

5 uur geleden