Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar vaccins en medicatie draait op volle toeren

Onderzoek naar vaccins en medicatie draait op volle toeren

DEN HAAG (ANP) - Onderzoeksinstituten en farmaceutische bedrijven zijn wereldwijd bezig met een spoedklus om vaccins en behandelingen te vinden voor het coronavirus. In de Verenigde Staten wordt zelfs al een experimenteel vaccin van het bedrijf Moderna getest op vrijwilligers in Seattle. De gebruikelijke dierproeven worden overgeslagen.

Onderzoekers werken onder grote druk omdat het coronavirus wereldwijd snel om zich heen grijpt. Toch laten effectieve vaccins en medicijnen vermoedelijk nog op zich wachten. De proef in de VS wordt ongekend snel uitgevoerd, maar dat betekent nog niet dat het vaccin op korte termijn op de markt komt. Zelfs als het klinisch onderzoek een succes is, kan dat anderhalf jaar duren.

Ook in China gaan proeven van start. Het bedrijf CanSino Biologics Inc. zegt dat toestemming is gegeven voor het testen van een experimenteel vaccin op menselijke proefpersonen. Dat wordt gedaan in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus vorig jaar voor het eerst de kop opstak.

Effectief

Voor mensen die ernstig ziek zijn geworden door het virus, bestaat nog geen effectief medicijn. Een ontdekking van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht kan in de ontwikkeling daarvan van groot belang blijken. De onderzoekers vonden een antilichaam tegen Covid-19 en zijn bezig "een farmaceut aan boord te krijgen". De onderzoeksleider noemde het een "veelbelovende stap", maar wilde geen valse verwachtingen wekken. "Het is nog veel te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid bij mensen."

Ook het experimentele antivirale middel remdesivir van Gilead, dat eigenlijk is ontwikkeld tegen andere aandoeningen waaronder ebola, is in beeld. "We zouden binnen enkele maanden moeten weten of dit middel werkt", zei de gerenommeerde Amerikaanse expert Anthony Fauci eerder deze maand over het middel. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) constateerde woensdag echter nog geen hard wetenschappelijk bewijs te hebben gezien voor de effectiviteit van remdesivir en andere bestaande middelen tegen Covid-19.

Tal van andere bedrijven werken eveneens aan middelen tegen het virus. Het gaat onder meer om het Amerikaanse Johnson & Johnson en het Britse GlaxoSmithKline. Farmaceut Regeneron hoopt begin deze zomer te beginnen met klinisch onderzoek met menselijke proefpersonen. Regeneron kwam eerder al met een middel dat de overlevingskansen van patiënten met ebola aanzienlijk verbeterde.

Meer uit Gezond

Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

26 minuten geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

4 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

4 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

4 dagen geleden