Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar uitvoering moord advocaat Wiersum klaar

Onderzoek naar uitvoering moord advocaat Wiersum klaar

SCHIPHOL (ANP) - Het onderzoek naar de uitvoering van de moord op advocaat Derk Wiersum is nagenoeg afgerond. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het de verdachten Giërmo B. en Moreno B. (geen familie) geweest die Wiersum op 18 september vorig jaar hebben doodgeschoten. Het onderzoek naar de groep voorverkenners is nog niet afgerond. Justitie rekent verdachte Anouar T. tot die groep, maar heeft ook anderen op de korrel. Voor hen geldt dat de verdenking nog niet stevig genoeg is om hen voor de rechter te brengen.

Het OM gaf maandag een toelichting op de stand van het moordonderzoek op een tussentijdse zitting in de zaak tegen de drie verdachten in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het trio ontkent iedere betrokkenheid bij de moord. De rechtbank verlengde het voorarrest van het drietal en passeerde verzoeken van hun advocaten tot opheffing ervan. Het tot dusver door justitie verzamelde bewijs is genoeg om de mannen voorlopig nog in de cel te houden, vindt de rechtbank.

Moreno B. (32) verscheen maandag voor het eerst op de zitting; eerder koos hij ervoor in zijn cel te blijven. Hij zou de eigenlijke schutter zijn geweest. Zijn advocaat Gerald Roethof wees er tijdens de zitting uitvoerig op dat de omschrijvingen die ooggetuigen van de schutter hebben gegeven totaal niet overeenkomen met het uiterlijk van B. Onder meer een "opvallend loopje" zou B. als schutter identificeren. Roethof zei dat B. inderdaad een gebrek aan zijn voeten heeft. Maar hij benadrukte dat B. niet kan rennen. Volgens getuigen is de schutter na het lossen van de dodelijke schoten weggerend.

Anouar T. (27) zou onder meer de (gestolen) auto's hebben geleverd die bij de voorbereidingen en de uitvoering van de moord zijn gebruikt. T. heeft verklaard dat hij een loods zou hebben gehuurd waar gestolen auto's werden gestald en dat hij dat deed op verzoek van een cocaïnehandelaar die hij niet bij naam wil noemen. Het OM acht die verklaring "steeds minder aannemelijk". T. trok in de rechtszaal fel van leer tegen het OM, dat volgens hem "flarden samenvoegt tot een fabelachtig scenario".

T. is een verre neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Wiersum (44) was de advocaat van de kroongetuige in dat proces, Nabil B. Taghi wordt gezien als de opdrachtgever van de moord, maar van een formele verdenking is vooralsnog geen sprake.

De volgende zitting tegen de drie verdachten in de zaak is op 8 december.

Meer uit Binnenland

Arrestaties bij mogelijk drugslab in Overdinkel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

1 uur geleden
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

1 uur geleden
Man met fetisj hoort OM 4 jaar cel eisen voor kinderporno en ontucht

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

1 uur geleden
Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

1 uur geleden
Halsema: OM kijkt of uitspraak comedian over Wilders strafbaar is

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

2 uur geleden
Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

2 uur geleden
Verdachte moord Jalink: ik werd gevraagd kroongetuige te worden

AMSTERDAM (ANP) - De in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel veroordeelde Muhammed S. is een jaar later door de politie gevraagd kroongetuige te worden. Dat stelde de 36-jarige Amstelvener donderdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink ruim zeven jaar geleden.

2 uur geleden