Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar protestgebaar kogelstootster bij ceremonie

Onderzoek naar protestgebaar kogelstootster bij ceremonie

TOKIO (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek gestart naar een protestgebaar van de Amerikaanse Raven Saunders tijdens een medailleceremonie op de Olympische Spelen in Tokio. De kogelstootster behaalde het zilver met een afstand van 19,79 meter.

Saunders, een voorvechtster van lhbti-rechten, vormde zondag met haar armen een kruis boven haar hoofd en zei dat het een symbool was voor alle mensen die onderdrukt worden.

Politieke acties door atleten waren lang verboden op Olympische Spelen. Het IOC heeft de regels voor Tokio aangepast, waardoor atleten zich mogen uiten op sociale media en voor de start van een wedstrijd. Ze mogen bijvoorbeeld knielen. Na de start van een evenement en ook bij medailleceremonies en in het olympisch dorp blijven politieke acties echter verboden.

IOC-woordvoerder Mark Adams zei dat het bestuursorgaan de zaak van Saunders onderzoekt en contact zal opnemen met het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) en de Wereld Atletiekbond, alvorens een uitspraak te doen. Adams benadrukte dat de nieuwe regels over protesten na consultatie door een meerderheid van atleten worden gesteund.

Saunders, die politiek actief is en ook opzien baarde met haar Hulk-mondkapje tijdens de wedstrijd in Tokio, hoeft niet te vrezen voor een sanctie van de Amerikaanse bond. Het USOPC vindt dat het gebaar van Saunders respectvol is tegenover haar tegenstanders en niet in strijd is met de demonstratieregels.

Meer uit Sport

Honkballers verliezen van Spanje en missen EK-finale

BRNO (ANP) - De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd de finale van het EK te bereiken. De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen verspeelde in de halve eindstrijd tegen Spanje een voorsprong van 6-1 en verloor met 6-7.

7 uur geleden
Boksers Fury en Oesik gaan strijden om alle zwaargewichttitels

RIYAD (ANP) - Bokser Tyson Fury neemt het in Saudi-Arabië op een nader te bepalen datum op tegen de Oekraïner Oleksandr Oesik. De winnaar zal alle gordels in de zwaargewichtklassen in handen krijgen.

10 uur geleden
Judoka Korrel verdedigt zijn Europese titel in Montpellier

PAPENDAL (ANP) - Judoka Michael Korrel gaat zijn titel verdedigen in de klasse tot 100 kilogram op de EK in Montpellier. Hij is opgenomen in een selectie van zeven mannen en negen vrouwen voor de Europese titelstrijd, die van 3 tot en met 5 november in de Franse stad wordt gehouden.

12 uur geleden
Broch toch bij voorlopige handbalselectie voor WK

ARNHEM (ANP) - Handbalster Yvette Broch is opgenomen in de voorlopige WK-selectie voor het Nederlandse team. Daarmee lijkt een rentree tot de mogelijkheden te behoren. De 32-jarige Broch liet eerder weten nu niet beschikbaar te zijn voor Nederland.

13 uur geleden
Wereldkampioene Ferrand-Prévot past voor EK gravelfietsen

OUD-HEVERLEE (ANP) - Regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot heeft zich afgemeld voor de EK gravelfietsen in het Belgische Oud-Heverlee. De 31-jarige Française heeft een coronabesmetting opgelopen.

14 uur geleden
Russische sporters mogen deelnemen aan Paralympische Spelen

PARIJS (ANP) - Russische sporters mogen volgend jaar deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft gestemd tegen een volledig verbod op paralympische sporters uit het land.

16 uur geleden
Tsitsipas direct onderuit op tennistoernooi van Peking

PEKING (ANP) - Stefanos Tsitsipas is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Peking uitgeschakeld. De Griekse tennisser ging in twee sets onderuit tegen de Chileen Nicolas Jarry: 6-4 6-4.

17 uur geleden