Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

De politie heeft vrijdagochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

"Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement" kregen "substantiële geldbedragen" en "grote geschenken", laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo "de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden".

Geen bevestiging OM

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op "een Golfstaat". Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

Het onderzoek loopt al "meerdere maanden", zegt justitie. Het richt zich op "criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld".

Huiszoekingen

Bij de huiszoekingen heeft de politie computers, telefoons en ongeveer 600.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Volgens Knack en Le Soir zijn de contanten gevonden in het huis van Panzeri, die tegenwoordig een mensenrechtenorganisatie leidt. Ook bij die organisatie, Fight Impunity, zou de politie zijn binnengevallen.

Het Europees Parlement wil over het onderzoek niet meer kwijt dan dat het "zoals altijd volledige medewerking verleent aan de bevoegde autoriteiten". De PvdA'ers in het Europees Parlement, die deel uitmaken van de sociaaldemocratische fractie, noemen de zaak - als de verdenkingen kloppen - "ronduit schandalig en dieptriest". De PvdA heeft de mensenrechtenschendingen in Qatar naar eigen zeggen in haar politieke familie "herhaaldelijk aangekaart". "En we blijven dat ook doen. Het is aan de rechterlijke macht om deze zaak nu tot op de bodem uit te zoeken."

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden