Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

De politie heeft vrijdagochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

"Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement" kregen "substantiële geldbedragen" en "grote geschenken", laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo "de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden".

Geen bevestiging OM

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op "een Golfstaat". Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

Het onderzoek loopt al "meerdere maanden", zegt justitie. Het richt zich op "criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld".

Huiszoekingen

Bij de huiszoekingen heeft de politie computers, telefoons en ongeveer 600.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Volgens Knack en Le Soir zijn de contanten gevonden in het huis van Panzeri, die tegenwoordig een mensenrechtenorganisatie leidt. Ook bij die organisatie, Fight Impunity, zou de politie zijn binnengevallen.

Het Europees Parlement wil over het onderzoek niet meer kwijt dan dat het "zoals altijd volledige medewerking verleent aan de bevoegde autoriteiten". De PvdA'ers in het Europees Parlement, die deel uitmaken van de sociaaldemocratische fractie, noemen de zaak - als de verdenkingen kloppen - "ronduit schandalig en dieptriest". De PvdA heeft de mensenrechtenschendingen in Qatar naar eigen zeggen in haar politieke familie "herhaaldelijk aangekaart". "En we blijven dat ook doen. Het is aan de rechterlijke macht om deze zaak nu tot op de bodem uit te zoeken."

Meer uit Buitenland

Zanger Doug Ingle van rockband Iron Butterfly overleden

LOS ANGELES (ANP) - Doug Ingle, medeoprichter van rockband Iron Butterfly, is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden, meldt de Amerikaanse website Variety zaterdag. Ingle was zanger en organist op veel bekende nummers van de band, zoals de hit In-a-Gadda-Da-Vida. Hij was het laatste nog levende lid van de klassieke line-up van de groep uit de late jaren zestig.

12 minuten geleden
Nicki Minaj uit felle kritiek op haar arrestatie op Schiphol

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj heeft in de nacht van zaterdag op zondag na aankomst in Manchester haar fans bedankt voor alle steun, nadat zij zaterdag werd gearresteerd toen ze wilde vertrekken vanaf vliegveld Schiphol. Ook hekelde ze in felle bewoordingen haar arrestatie op de Nederlandse luchthaven. In haar bagage zaten softdrugs. Kort voor 22.00 uur werd Minaj vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro.

49 minuten geleden
Schrijver van muziek Mary Poppins en The Jungle Book overleden

LOS ANGELES (ANP) - Richard M. Sherman, helft van het beroemde muziekduo The Sherman Brothers, is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden, melden verschillende Amerikaanse media. Richard en zijn broer Robert B. Sherman schreven tientallen van de meest memorabele liedjes uit films van Walt Disney. Ze verwierven hun grootste bekendheid met hun muziek voor Mary Poppins, dat het duo twee Oscars opleverde, de soundtrack voor The Jungle Book en het lied It's a Small World, dat werd gebruikt voor een gelijknamige attractie in Disneyland.

1 uur geleden
Macron veroordeelt geweld in aanloop naar Franse bekerfinale

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de rellen veroordeeld die zaterdag uitbraken tussen voetbalfans op een snelweg naar de Franse bekerfinale in de stad Lille. Bij de rellen raakten dertig mensen gewond en brandde een supportersbus volledig uit. Het geweld tussen fans van Olympique Lyon en Paris Saint-Germain ontstond bij een tolpoort.

1 uur geleden
Junta Burkina Faso wil nog 5 jaar aan de macht blijven

OUAGADOUGOU (ANP/DPA) - Juntaleider Ibrahim Traoré wil nog vijf jaar aan de macht blijven in het Afrikaanse land Burkina Faso. Dat blijkt uit een nieuw handvest over de transitieperiode dat hij zaterdagavond ondertekende en naar buiten bracht. Het militaire staatshoofd heeft na afloop van die termijn ook nog het recht zich kandidaat te stellen bij verkiezingen.

4 uur geleden
Zeker twee doden door Russische raketaanval op Charkiv

CHARKIV (ANP) - Door Russische raketaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn zaterdag ten minste twee mensen om het leven gekomen. Tal van anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in een grote en drukke doe-het-zelfzaak, die werd geraakt door geleide projectielen.

8 uur geleden
Ex-priester krijgt in Orléans 17 jaar cel voor seksueel misbruik

ORLÉANS (ANP/AFP) - Een 64-jarige voormalige priester heeft voor het gerechtshof in Orléans zeventien jaar gevangenisstraf gekregen wegens tal van aanrandingen en verkrachtingen van jongens in de periode 1990 tot 2000. De beklaagde Olivier de Scitivaux heeft de misdaden bekend en spijt betuigd. Van de rechter mag hij niet eerder dan over tien jaar vervroegd vrijkomen.

8 uur geleden