Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

Onderzoek naar omkoping Europees Parlement door Qatar

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie verdenkt Qatar van het omkopen van assistenten van Europarlementariërs. Zo probeerde de Golfstaat beslissingen in het Europees Parlement naar zijn hand te zetten, melden het Belgische weekblad Knack en dagblad Le Soir.

De politie heeft vrijdagochtend vroeg zestien huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor. Volgens Knack en Le Soir gaat het om Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

"Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement" kregen "substantiële geldbedragen" en "grote geschenken", laat het Openbaar Ministerie weten. De opzet was om zo "de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden".

Geen bevestiging OM

Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener is, maar houdt het op "een Golfstaat". Knack en Le Soir horen van ingewijden dat het om het gastland van het WK voetbal gaat.

Het onderzoek loopt al "meerdere maanden", zegt justitie. Het richt zich op "criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld".

Huiszoekingen

Bij de huiszoekingen heeft de politie computers, telefoons en ongeveer 600.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Volgens Knack en Le Soir zijn de contanten gevonden in het huis van Panzeri, die tegenwoordig een mensenrechtenorganisatie leidt. Ook bij die organisatie, Fight Impunity, zou de politie zijn binnengevallen.

Het Europees Parlement wil over het onderzoek niet meer kwijt dan dat het "zoals altijd volledige medewerking verleent aan de bevoegde autoriteiten". De PvdA'ers in het Europees Parlement, die deel uitmaken van de sociaaldemocratische fractie, noemen de zaak - als de verdenkingen kloppen - "ronduit schandalig en dieptriest". De PvdA heeft de mensenrechtenschendingen in Qatar naar eigen zeggen in haar politieke familie "herhaaldelijk aangekaart". "En we blijven dat ook doen. Het is aan de rechterlijke macht om deze zaak nu tot op de bodem uit te zoeken."

Meer uit Buitenland

Zelensky wil buitenlandse investeringen in Oekraïense defensie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil de binnenlandse defensieproductie uitbreiden met hulp van het Westen, zei hij donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak. Zelensky zei dat hij internationale partners die niet over eigen productiecapaciteiten beschikken vraagt ​​om te investeren in de Oekraïense defensiesector, om gezamenlijk wapens te produceren en het front te versterken.

40 minuten geleden
Deel hof vindt president VS tot op zekere hoogte onschendbaar

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De conservatieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof hebben laten doorschemeren dat een president tot op zekere hoogte onschendbaarheid geniet tegen strafvervolging. Dat gaven ze aan in de zaak die door Donald Trump voor het hof is gebracht over beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

5 uur geleden
EU-parlement stemt in met gezamenlijke integriteitswaakhond EU

STRAATSBURG (ANP) - Er komt een gezamenlijke integriteitswaakhond voor de bestuursinstellingen van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de nieuwe instantie, die schandalen als omkopingsaffaire Qatargate moet helpen voorkomen, goedgekeurd.

5 uur geleden
Proces in smaadzaak E. Jean Carroll tegen Trump hoeft niet over

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de smaadzaak tegen Donald Trump die schrijfster E. Jean Carroll had aangespannen niet over hoeft. De Amerikaanse oud-president heeft zowel hoger beroep aangetekend als een verzoek om een nieuw proces ingediend, maar wat betreft dat laatste krijgt Trump nu nul op het rekest.

6 uur geleden
Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Trump is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak. Hij was zelf niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij de strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster.

8 uur geleden
Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.

9 uur geleden
Mike Pinder, medeoprichter The Moody Blues, overleden

SACRAMENTO (ANP) - Toetsenist Mike Pinder, een van de oprichters van de Britse band The Moody Blues, is overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Pinder overleed woensdag thuis in het bijzijn van zijn familie.

9 uur geleden