Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar nalatigheid ex-premier Italië bij corona-uitbraak

Onderzoek naar nalatigheid ex-premier Italië bij corona-uitbraak

BERGAMO (ANP/RTR/DPA) - Drie jaar na het uitbreken van de coronapandemie is justitie in de Noord-Italiaanse stad Bergamo een onderzoek begonnen naar de toenmalige premier Giuseppe Conte. Hij wordt beschuldigd van nalatigheid in de beginfase van de pandemie in het voorjaar van 2020. Met betere voorzorgsmaatregelen en sneller ingrijpen hadden mogelijk duizenden sterfgevallen vermeden kunnen worden, zegt justitie. Ook tegen achttien andere politici en topfunctionarissen worden stappen ondernomen, zoals ex-minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en de leider van de regio Lombardije.

Mensen zouden zijn overleden doordat er niet op tijd zogenoemde rode zones werden ingesteld. Dat zijn zwaar getroffen gebieden waar mensen niet in of uit mogen. Het gevaar van de pandemie werd onvoldoende ingeschat, wat dramatische gevolgen had.

Italië was een van de eerste Europese landen die te kampen hadden met het coronavirus. De regio Bergamo was in het begin de brandhaard. De beelden van vrachtwagens volgeladen met doodskisten gingen de wereld over. In totaal overleden in Italië 188.000 mensen.

Conte, nu oppositieleider, zegt destijds met de grootste inzet en verantwoordelijkheidsgevoel te hebben gehandeld "in een van de moeilijkste momenten die Italië ooit heeft meegemaakt."

Meer uit Buitenland

Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

1 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

1 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

3 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

3 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

3 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

3 uur geleden
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten komen vrijdag met nieuwe sancties voor meer dan vijfhonderd mensen en organisaties ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse viceminister van Financiën donderdag bekend.

5 uur geleden