
Onderzoek naar mondkapjesdeal kan verder na teruggave notities
DEN HAAG (ANP) - Het vermiste notitieboek uit het onderzoek naar de lucratieve mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is weer terug bij onderzoeksbureau Deloitte. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.
Een anonieme vinder heeft de notities van een van de onderzoekers teruggegeven. Het notitieboek raakte halverwege oktober kwijt. Later bleek het in bezit te zijn van een anoniem persoon, die het toen nog niet had teruggegeven. Inmiddels zijn de aantekeningen dus weer terecht.
Deloitte mag het onderzoek vervolgen nadat er een aantal afspraken met het ministerie zijn gemaakt over het afhandelen van de gevolgen van het datalek. Deze afspraken gaan onder meer over het waarborgen van de privacy van de betrokkenen, schrijft Blokhuis. In een eerdere brief schreef de staatssecretaris dat er verschillende "persoonsnamen" in het boek stonden.
Drie fases
Volgens Blokhuis heeft het ministerie van Volksgezondheid zijn "ongenoegen en teleurstelling" uitgesproken over met name de afwikkeling van het lek. Deloitte maakte hiervan pas op 7 november melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het onderzoeksbureau heeft zijn excuses aangeboden en erkend dat het tekort is geschoten, aldus de staatssecretaris.
Het onderzoek van Deloitte richt zich op de aankoop van zogeheten persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. Toenmalig CDA-prominent en opiniemaker Van Lienden kocht mondkapjes in via zijn bedrijf Relief Goods Alliance. Hij raakte in opspraak vanwege een lucratieve mondkapjesdeal waar meer dan 100 miljoen euro gemoeid was, die hij met het ministerie van Volksgezondheid sloot. Van Lienden en zijn twee zakenpartners hielden gezamenlijk bruto 28 miljoen euro over aan de verkoop. Eerder zei Van Lienden er geen winstoogmerk op na te houden.
Het onderzoek bestaat uit drie fases. In de eerste fase wordt de deal van Van Lienden onderzocht. Het tweede deel van het onderzoek richt zich op twee andere grote overeenkomsten waarmee ruim 100 miljoen was gemoeid. In de derde fase onderzoekt Deloitte alle deals onder de 100 miljoen euro.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers langs het Valkenburgse Meer, als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De recreatieplas bij Leiden was bijna drie maanden afgesloten, nadat een stuk van de oever was ingestort. De gemeente Katwijk trok de noodverordening vorige week in. Het grootste deel van het gebied is nu weer toegankelijk voor recreanten, zoals surfers en wandelaars.
12 uur geledenLICHTENVOORDE (ANP) - Orgel Joke is de nieuwe zaterdagheadliner op het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Ze vervangt op 19 juli Goldband, die zich vorige maand terugtrok om de omstreden nieuwe Amerikaanse eigenaar KKR. Ook Mental Theo, Bökkers, Jeffrey Parmentier, Sven Versteeg en Frans Bauer zullen het hoofdpodium betreden.
13 uur geledenDE BILT (ANP) - Het gebied waar code oranje is afgegeven wegens verwachte zware onweersbuien is uitgebreid met de provincies Groningen en Drenthe, meldt het KNMI. Eerder gold die weerwaarschuwing al in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het spoor heeft woensdag verspreid over het land te kampen met verstoringen. Er is onder meer een wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol, tussen Breda en Roosendaal is er een seinstoring en op diverse trajecten staan defecte treinen.
15 uur geleden