Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

"Tot op heden is één donorkind gematcht aan de oud-gynaecoloog, dit betreft het donorkind dat zich in 2021 heeft gemeld bij het JBZ. Na de oproep van het JBZ aan donorkinderen en ouders met afstammingsvragen om zich te melden, hebben zich zeven mensen gemeld. Dit leverde geen nieuwe matches op", schrijft het ziekenhuis.

Eerder meldde het JBZ dat Nagel de enige arts was die zich tussen 1977 en 1985 in het Carolus Ziekenhuis bezighield met kunstmatige inseminatie. Tot 2004 mochten spermadonoren anoniem blijven en waren er amper wetgeving en controle op dit gebied. Er is ook vaak weinig administratie van de behandelingen.

Onderzoekscommissie

De speciale onderzoekscommissie noemt de zaak "van andere aard en omvang dan vergelijkbare cases in het land". Maar dat neemt volgens haar "niet weg dat het handelen van de oud-gynaecoloog ook toen medisch ethisch gezien onjuist was en in strijd met de geldende professionele normen, ook al kwam dat voort uit zijn grote betrokkenheid." De arts, Henk Nagel, verklaarde tijdens het onderzoek dat hij "de intentie had om vrouwen te helpen vanuit betrokkenheid".

De commissie concludeert verder dat Nagel "zoals destijds gebruikelijk, solistisch te werk ging bij vruchtbaarheidsbehandelingen en er tussen collega’s onderling weinig zicht was op elkaars handelen". Didi Braat, voorzitter van de externe onderzoekscommissie, zegt: "Elke casus is anders, maar wat voor mij duidelijk is, is dat door solistisch te werken, artsen sneller over de grenzen van betrokkenheid gaan."

Meldingen

Eerder dit jaar riep het Isala-ziekenhuis in Zwolle oud-patiënten van gynaecoloog Jan Wildschut van het vroegere Sophia Ziekenhuis op zich te melden. Hij verwekte minstens 47 kinderen met zijn eigen sperma. Kort daarop werd bekend dat voormalige gynaecoloog Jos Beek van het inmiddels opgeheven Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp van in ieder geval 21 kinderen uit de jaren 70 en 80 de biologische vader zou zijn.

Enkele jaren geleden kwamen de activiteiten van collega Jan Karbaat aan het licht. Wijlen Karbaat had zijn eigen ivf-kliniek, maar ook via andere klinieken zou zijn zaad zijn weg hebben gevonden. Een en ander resulteerde volgens de Stichting Donorkind in circa tachtig kinderen.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Utrecht verstoord door chemische geur

UTRECHT (ANP) - Rond Utrecht zijn er problemen met het treinverkeer door inzet van de hulpdiensten bij station Utrecht Vaartsche Rijn. Een machinist van een goederentrein rook een chemische geur en sloeg daarop alarm. Het treinverkeer op verschillende trajecten werd daardoor stilgelegd.

1 minuut geleden
Verdachte opgepakt om bedreiging op hogeschool Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft een verdachte opgepakt van het incident op de Fontys Hogeschool in Eindhoven van donderdagochtend. Het gaat om een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is geen medewerker of student van de hogeschool.

45 minuten geleden
Jeugddetentie voor drie brandstichtingen in Amsterdam-Zuidoost

HAARLEM (ANP) - De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen in woningen in Amsterdam-Zuidoost vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij de drie branden heeft gesticht, en dat hij daarmee ook schuldig is aan poging tot moord.

47 minuten geleden
Rotterdamse WOII-bom kleiner dan gedacht

ROTTERDAM (ANP) - De niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag uit de Rotterdamse wijk Middelland wordt verwijderd, is kleiner dan aanvankelijk gedacht. "Een aantal weken geleden werd aan de hand van een tijdens het graven gevonden staartstuk gedacht dat de bom een 500-ponder was", aldus een gemeentewoordvoerder. Nu blijkt tijdens het onschadelijk maken dat het om "een 250-ponder gaat, waarin zo'n 40 kilo springstof zit".

48 minuten geleden
Uitslaande brand verwoest loods in Wezep

WEZEP (ANP) - Een uitslaande brand heeft een loods in de Gelderse plaats Wezep verwoest, meldt de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. In de loods stonden zeker dertig elektrische scooters. Twee naastgelegen panden heeft de brandweer kunnen behouden. Wel is er schade aan enkele auto's die op het terrein stonden.

52 minuten geleden
Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

53 minuten geleden
Onderzoek naar lekken bij Buitenlandse Zaken zonder resultaat

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen doen.

57 minuten geleden