Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar geldinzamelingsactie voor agent die jongen doodde

Onderzoek naar geldinzamelingsactie voor agent die jongen doodde

PARIJS (ANP/AFP) - Franse aanklagers zijn een onderzoek gestart naar een geldinzamelingsactie voor de agent die eind juni een 17-jarige jongen doodschoot. De controversiële crowdfunding leverde in korte tijd meer geld op dan die voor de nabestaanden van de jongen en eindigde nadat meer dan 1,6 miljoen euro was ingezameld.

De moeder van de jongen had een aanklacht ingediend vanwege vermeende fraude, misbruik van persoonsgegevens en samenzwering. Het onderzoek wordt door de familie verwelkomd, laat hun woordvoerder weten.

De initiatiefnemer van de crowdfunding is de zeer rechtse oud-politicus Jean Messiha. Hij sprak van een "kreet van Fransen voor orde en liefde voor hun veiligheidsdiensten". Hij beëindigde de online inzameling na klachten en juridische aanklachten van linkse partijen en nabestaanden, meldde de Franse BFM TV eerder.

Gemiddeld 17 jaar

De 17-jarige Nahel werd bij Parijs na verkeersovertredingen doodgeschoten door de motoragent. De 38-jarige agent werd daarna opgepakt op verdenking van doodslag. Vooral in de eerste dagen na het schietincident vonden in Frankrijk protesten en hevige rellen plaats. Critici vinden dat de politie te hard heeft opgetreden en spreken van racisme. De tiener had een Algerijnse afkomst.

Bij de rellen werden meer dan 3700 mensen opgepakt met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. Er zijn al bijna 1300 vonnissen uitgesproken, waarbij 95 procent van de beschuldigden werd veroordeeld voor onder meer vandalisme, diefstal, brandstichting of het aanvallen van agenten. Meer dan zevenhonderd mensen zijn veroordeeld tot celstraffen.

Meer uit Buitenland

EU sluit migratiedeal met Libanon

BEIROET (ANP/DPA) - De Europese Unie sluit een migratiedeal met Libanon en gaat het land helpen met een hulppakket van ongeveer 1 miljard euro, aldus diplomatieke bronnen.

40 minuten geleden
Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

2 uur geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 48, melden Chinese staatsmedia. Dertig mensen raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

6 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

6 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

7 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

9 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

9 uur geleden