Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar gedrag reizigers in 1,5 metermaatschappij

Onderzoek naar gedrag reizigers in 1,5 metermaatschappij

UTRECHT (ANP) - Om de veiligheid op treinstations te vergroten en te voorkomen dat veel mensen tegelijk op één plek zijn, brengt ProRail in kaart hoe reizigers lopen. Dat gebeurt onder meer met sensoren die bewegingen van mensen anoniem meten. De spoorbeheerder werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan een onderzoek naar het gedrag van menigten.

Het gedrag van treinreizigers is door de corona-afstandsregel sterk veranderd. Het onderzoek laat zien hoe ze zich bewegen in de 1,5 meter-maatschappij. Door corona zijn er veel minder mensen op stations maar die hebben door de afstandsregel wel veel meer ruimte nodig.

"Daardoor kunnen nieuwe knelpunten op perrons ontstaan, die voorheen geen probleem vormden", zegt Frank van Schadewijk, loopstroomdeskundige bij ProRail. "Met betere informatie kunnen we betere stations ontwerpen en gerichter communiceren naar onze reizigers."

Op een van de drukste perrons van Nederland, bij spoor 5 op Utrecht Centraal, hangen sinds 2017 sensoren die dag en nacht de bewegingen van reizigers meten. Onderzoeker Alessandro Corbetta van de Eindhovense universiteit: "We zouden onze kennis en onze systemen ook graag op andere plekken inzetten, bijvoorbeeld om musea, stadions en luchthavens te ondersteunen."

Meer uit Binnenland

Dode door steekpartij in Delft

DELFT (ANP) - Door een steekpartij aan het Oostblok in Delft is een man overleden. Het incident gebeurde rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag op straat, meldt een politiewoordvoerder. Er is een verdachte aangehouden in een woning, het gaat volgens de politie om een man.

4 uur geleden
Boeren beëindigen blokkade ijsfabriek Tweede Kamerlid De Jong

GORREDIJK (ANP) - Actievoerders hebben hun tractors weggehaald voor de ijsfabriek van Tweede Kamerlid Romke de Jong in het Friese Gorredijk. De landbouwvoertuigen vertrokken rond 21.45 uur, zegt de politie. Waarom de blokkade werd beëindigd, is niet bekend.

7 uur geleden
Asielzoekers moeten op stoelen slapen in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Meerdere asielzoekers moeten zaterdag op een stoel slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Mensen hoeven niet naar andere locaties te worden overgebracht voor onderdak, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

9 uur geleden
Reisbranchevereniging ANVR bezorgd over boerenacties

DEN HAAG (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR maakt zich "flinke zorgen" over eventuele boerenacties maandag. Boerenorganisaties hebben aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. "Het wordt uitermate spannend", zegt Frank Radstake van de ANVR zaterdagavond in het tv-programma EenVandaag.

11 uur geleden
NVWA onderzoekt contacten met Duitse varkenshouder na uitbraak

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat na welke contacten er zijn geweest tussen Nederlandse bedrijven en de varkensboerderij vlak over de grens met Duitsland waar de Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. De beschermingszones om het besmette bedrijf hebben nu nog geen invloed op Nederlands grondgebied, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten.

12 uur geleden
Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister

NUNSPEET (ANP) - De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond. Het gaat om mannen van 26 en 30 jaar, beide afkomstig uit het Gelderse Nunspeet. Zij worden ook verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg.

12 uur geleden
FVD steunt aangekondigde boerenacties

TUIL (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) steunt de aangekondigde acties van komende maandag door boeren. Dat zei FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zaterdag op een bijeenkomst in het Gelderse Tuil over de stikstofplannen van het kabinet.

15 uur geleden