Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek naar coronacontracten Amerikaanse regering

Onderzoek naar coronacontracten Amerikaanse regering

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar de coronacontracten die handelsgezant Peter Navarro heeft gesloten met bedrijven. De Democratische politicus Raja Krishnamoorthi, die een commissie voorzit die het onderzoek gaat verrichten, heeft dat gezegd tegen nieuwszender CNBC.

Er is al langer kritiek op de deals die de regering van president Donald Trump met bedrijven heeft gesloten. Het onderzoek naar Navarro past dan ook binnen een breder onderzoek dat onder meer werd ingegeven door een deal met Kodak. Het voormalige fotobedrijf zou zich willen richten op farmacie en kreeg meteen een contract met de Amerikaanse regering waardoor de koers van het bedrijf op de beurs de hoogte inschoot.

Eerder deze week zegde de Amerikaanse regering contracten voor de toekomstige levering van beademingsapparatuur door Philips en twee andere bedrijven op. Die plotselinge draai was aanleiding voor het onderzoek naar Navarro. Volgens Krishnamoorthi was de deal met Philips, dat 43.000 apparaten zou leveren, maar er nu maar 12.300 aan de Amerikanen kwijt kan, "slecht onderhandeld".

De Democraten hadden eind juli al kritiek op Philips omdat het bedrijf te veel geld zou hebben gevraagd voor beademingsapparatuur. Volgens Philips ging de vergelijking van de politici mank omdat ze keken naar apparaten die Philips met korting had geleverd als onderdeel van een onderzoeks- en ontwikkelingscontract.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

17 minuten geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

3 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

4 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

14 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

19 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

19 uur geleden