
Onderzoek mogelijke meineed door ambtenaren bij toeslagenverhoren
DEN HAAG (ANP) - De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar ambtenaren die mogelijk meineed hebben gepleegd bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving van Nieuwsuur. Het onderzoek werd al in juni vorig jaar gestart naar aanleiding van een aangifte van toenmalig advocaat Vasco Groeneveld.
Namens een groep van 160 slachtoffers van de toeslagenaffaire deed Groeneveld toen aangifte tegen de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiƫn wegens meineed. Het gaat om de voormalige baas van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, en Manon Leijten van het ministerie van Financiƫn. De ambtenaren verklaarden in de verhoren over de toeslagenaffaire onder ede dat ze in 2019 niets wisten van een memo waarin al werd gewaarschuwd voor het laakbaar handelen van de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag.
Ook werd aangifte gedaan tegen medewerkers van de Belastingdienst, inclusief Uijlenbroek en Leijten als hun leidinggevenden, wegens het verduisteren van dit zogeheten memo-Palmen. "Het memo is in eerste instantie niet gedeeld met de parlementaire ondervragingscommissie. Het kwam daarna, na berichten van RTL Nieuws en Trouw, alsnog boven water", zo zei Groeneveld toentertijd.
Einddossier
Het OM heeft nog geen beslissing over eventuele vervolging genomen. "Het onderzoek loopt nog. Uiteindelijk komt er een einddossier dat de Rijksrecherche naar de betreffende officier van justitie zendt. Dan moet duidelijk worden of dat voldoende is voor een eventuele vervolging of dat het leidt tot een sepot." Hoe het onderzoek ervoor staat en wie er bijvoorbeeld al zijn gehoord of nog worden gehoord, kon de woordvoerder niet zeggen.
Advocaat Peter Plasman, die de zaak van Groeneveld heeft overgenomen, laat weten nog niet op de hoogte te zijn gesteld van het onderzoek. "We gaan afwachten wat er uiteindelijk uitkomt", aldus Plasman.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
11 uur geleden