Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: model met twee accountants verbetert controle niet

Onderzoek: model met twee accountants verbetert controle niet

DEN HAAG (ANP) - De controle op de financiële verslaglegging door grote bedrijven verbetert niet wezenlijk als twee accountants van verschillende kantoren de jaarrekening moeten goedkeuren. Dat concluderen deskundigen (kwartiermakers) die op verzoek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) verschillende verbetermaatregelen voor de accountantssector tegen het licht houden.

De gedachte achter het zogenoemde joint audit-model is dat twee accountants die niet bij hetzelfde kantoor zitten, elkaar scherp zouden houden. Ook zou het de mogelijkheid bieden voor kleinere accountantsfirma's om ervaring op te doen met de wettelijk verplichte controle van de boeken bij onder meer beursgenoteerde ondernemingen.

Maar de deskundigen die Hoekstra heeft aangesteld om alternatieve structuurmodellen te onderzoeken, concluderen nu dat de voordelen hiervan "beperkt lijken te zijn". Ook toezichthouders in binnen- en buitenland zijn niet overtuigd. Het joint audit-model kan bovendien leiden tot hogere kosten voor bedrijven, waarschuwen de kwartiermakers.

Audit only-model

Er wordt ook nog gekeken naar het zogenoemde audit only-model. Daarbij zouden accountantsfirma's hun adviesactiviteiten op afstand moeten zetten. Zij bedienen daarmee klanten waarvan zij ook de boeken controleren. Dat kan in de praktijk leiden tot belangenconflicten. De resultaten van dat onderzoek verwacht Hoekstra medio 2022.

De derde variant waar de kwartiermakers onderzoek naar doen, is het intermediair-model. Daarin wordt een onafhankelijke tussenpersoon, bijvoorbeeld een semi-publieke instelling, tussen de bedrijven en de controlerende accountants geplaatst. De uitkomsten van die studie worden eind 2023 verwacht.

De kwartiermakers willen pas definitieve conclusies trekken als alle drie de onderzoeken zijn afgerond. Hoekstra sluit zich daarbij aan.

Meer uit Financieel

Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

16 minuten geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

21 minuten geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

29 minuten geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

41 minuten geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

1 uur geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

1 uur geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

1 uur geleden