Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: minder vraag naar computers en laptops door inflatie

Onderzoek: minder vraag naar computers en laptops door inflatie

SINGAPORE (ANP) - De vraag naar computers en laptops neemt snel af. Volgens marktonderzoeker Canalys lagen de verkopen het afgelopen derde kwartaal bijna een vijfde lager dan een jaar eerder, wat komt door terughoudendheid vanuit consumenten, scholen en bedrijven vanwege de hoge inflatie. Er worden nog wel ongeveer evenveel computers verkocht als voor de coronapandemie. De afgelopen twee jaar steeg de vraag flink door het vele thuiswerken en studeren.

Ondanks de nog altijd relatief hoge cijfers baart de snelle afname Canalys zorgen. "Niet alleen voor verkopers, maar voor alle belanghebbenden in de sector. Chipbedrijven Intel en AMD hebben te maken met tegenslagen door de slechte computerverkopen en kleinere producenten van onderdelen verlagen hun productie en winstverwachtingen."

Vanuit consumenten en het onderwijs was al langere tijd sprake van een lagere vraag, maar daar komen bedrijven nu bij. Computers blijven het met een krimp van 11 procent nog enigszins goed doen. Vooral de laptopverkoop daalt door de voorzichtige houding van consumenten (min 19 procent).

Lenovo blijft nog altijd koploper met bijna een kwart van de ruim 69 miljoen verkopen. Nummer 2 HP kende de grootste krimp, van een kleine 28 procent tot net geen 13 miljoen verkopen. Apple staat vierde en noteerde als enige van de grote fabrikanten een groei op jaarbasis, veroorzaakt door uitgestelde verkopen en de populariteit van nieuwe MacBooks.

Meer uit Financieel

Dure sportauto's leveren Ferrari meer op

MARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft in het eerste kwartaal evenveel auto's verscheept als in dezelfde periode een jaar eerder, maar heeft daar wel flink meer aan verdiend. Het bedrijf zag de inkomsten stijgen, mede omdat Ferrari de prijzen heeft verhoogd. Ook profiteert de sportwagenfabrikant van de verkoop van dure modellen zoals de Daytona SP3, die voor 2 miljoen euro de showroom uit gaat.

10 minuten geleden
Duitse bedrijven hekelen extremisme in aanloop EU-verkiezingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, neemt in de aanloop naar de Europese verkiezingen stelling tegen extremisme. Onder het motto "Wij staan voor waarden" roepen ze hun ongeveer 1,7 miljoen werknemers op om in juni naar de stembus te gaan.

35 minuten geleden
Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

ARNHEM (ANP) - Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen. Maar volgens het gerechtshof in Arnhem moet de arbitrage opnieuw naar de zaak kijken, omdat Intergamma oude e-mails heeft ontdekt.

1 uur geleden
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.

2 uur geleden
GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

DEN HAAG (ANP) - Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project. Dat schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, in een actieplan voor wat hij "een echt Europese groene industriepolitiek" noemt.

2 uur geleden
Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

UTRECHT (ANP) - Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

2 uur geleden
Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

3 uur geleden