Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: minder grensoverschrijdend gedrag binnen politieteams

Onderzoek: minder grensoverschrijdend gedrag binnen politieteams

DEN HAAG (ANP) - Grensoverschrijdend gedrag binnen politieteams komt de laatste jaren minder voor. Maar nog steeds ervaren politiemensen meer dan gemiddeld pesten, discriminatie en (soms seksuele) intimidatie op hun werk. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer: "Elke zaak is er één te veel. Dit blijven we onvermoeibaar aanpakken."

De cijfers staan in de medewerkersmonitor over 2020 en 2021. Er deden ruim 32.000 politiemedewerkers aan mee. Van hen lieten er 6711 weten dat ze grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Het gaat om pesten (12 procent), intimidatie (12 procent), discriminatie (6 procent), ongewenste seksuele aandacht (4 procent) en/of lichamelijk geweld (0,3 procent). Deze percentages zijn 6 tot 2 procentpunt lager dan in de eerdere meting, meldt de politie. Maar nog steeds is het hoger dan de landelijk gemiddelden onder werknemers.

"Grensoverschrijdend gedrag komt voor binnen alle organisaties", zegt Huyzer. "Maar juist bij de politie raakt het direct aan onze legitimiteit. Het is ons werk om op te treden tegen grensoverschrijdend gedrag. En tegelijkertijd zijn wij ook gewoon mensen."

Familiecultuur

Het blijft onverminderd nodig en belangrijk om dit gedrag snel aan te pakken, benadrukt Huyzer. Dit ook omdat kenmerken van politiewerk een groter risico geven op dit soort gedrag. Zo is bijvoorbeeld de mentale druk die politiemedewerkers ervaren aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Politiemensen moeten verder tijdens hun vaak heftige werk blind op elkaar kunnen vertrouwen. Daardoor is binnen de politie een familiecultuur ontstaan waarin het soms lastig is elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Bovendien zijn de teams heel groot en is er een personeelstekort. Daardoor lukt het niet altijd om heftige ervaringen met elkaar te bespreken.

Het rapport behandelt ook andere zaken. In het algemeen is er een positiever beeld ten opzichte van de vorige meting, uit 2016/2018. Politiemensen ervaren minder werkstress en meer werkplezier dan bij eerdere metingen. Dit geldt overigens niet voor medewerkers in de wijk, bij tactische opsporing en intelligence. Zij ervaren juist meer stress dan voorheen en minder werkplezier.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

6 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

6 uur geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

7 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

7 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

9 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

10 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

10 uur geleden