Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2028 zal er een groot financieel tekort ontstaan voor bijna alle woningcorporaties. Hierdoor zullen de corporaties geen geld meer hebben om huizen te bouwen en te verduurzamen. Hoewel er op korte termijn nog wat voorraden zijn, ontstaan vanaf 2024 al financiële problemen in de regio. Dat komt omdat de kosten voor de corporaties sneller stijgen dan de inkomsten die ze uit de huren binnenkrijgen.

Tot 2035 zal het tekort oplopen tot 30 miljard euro. Dat geld zou eigenlijk in sociale huurwoningen worden geïnvesteerd, maar is niet voorhanden. Dat staat in een onderzoek dat drie ministeries en branchevereniging Aedes hebben uitgevoerd, laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten. Ze zegt te zoeken naar een structurele oplossing voor de financiële tekorten.

De corporaties hebben een maatschappelijke opgave om voldoende huizen in de sociale sector te blijven bouwen. De Kamer dringt daar ook op aan, omdat er een groot tekort aan woningen is. Het onderzoek gaat ervan uit dat er 378.400 woningen gebouwd moeten worden in de periode 2020-2035, gemiddeld bijna 25.000 per jaar.

Investeringskosten

Ook moeten huizen worden gemoderniseerd en bijvoorbeeld aardgasvrij worden gemaakt. De doelstelling is dat in de beginperiode 25.000 woningen per jaar op deze manier worden verduurzaamd, oplopend naar jaarlijks 60.000 in 2035. Deze investeringskosten worden echter niet goed gedekt door de voorziene huurverhoging.

Het voorziene geldtekort zal ongeveer een kwart zijn van de 116 miljard euro die nodig is om te voldoen aan de maatschappelijke opgave. De tekorten zullen volgens Ollongren het eerst opdoemen in de regio's Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam.

Verhuurderheffing

De afgelopen jaren heeft ze de investeringen op peil kunnen houden met onder meer een verlaging in de verhuurderheffing, die corporaties jaarlijks moeten betalen aan het Rijk. Jaarlijks gaat het om ongeveer 1,7 tot 2 miljard in totaal. In de sector en in het parlement is er sowieso weerstand tegen deze heffing.

Aedes stelt dat er door het voorziene tekort 125.000 sociale huurwoningen te weinig worden bijgebouwd en 50.000 huizen nog niet kunnen worden verduurzaamd. De brancheclub wijst als grootste boosdoener de verhuurderheffing aan, die de sociale huursector inmiddels 10 miljard euro gekost heeft. Het verhogen van de huur is volgens Aedes geen optie, omdat het doel juist is betaalbare huizen te leveren.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Woonbond willen af van de verhuurderheffing.

Meer uit Politiek

'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

31 minuten geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

3 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

3 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

3 uur geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

4 uur geleden