Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek media: migranten bij buitengrens EU met geweld verjaagd

Onderzoek media: migranten bij buitengrens EU met geweld verjaagd

DEN HAAG (ANP) - Migranten worden aan de buitengrenzen van de Europese Unie soms met geweld teruggestuurd door speciale eenheden van de politie. Die illegale 'pushbacks' vinden onder meer plaats in Griekenland en Kroatië. Dat komt naar voren uit een onderzoek van internationale media, waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports. Die baseren zich onder meer op videobeelden en verklaringen van getuigen.

Pointer van KRO-NCRV noemt het voorbeeld van politiemensen die vluchtelingen in Kroatië in busjes naar de grens rijden. Daar worden ook minderjarige migranten met knuppels geslagen en richting Bosnië en Herzegovina gejaagd. Ze moeten hun kleding, geld en telefoons vaak afstaan.

De Duitse Der Spiegel bericht dat betrokken agenten proberen zich onherkenbaar te maken, bijvoorbeeld door bivakmutsen te dragen. Het nieuwsmagazine zegt dat er videobeelden zijn van elf pushbacks waarbij vluchtelingen worden geslagen. Het terugsturen zou binnen de Kroatische overheid bekendstaan als "operatie corridor".

Bewuste strategie

In Griekenland zou de kustwacht zijn betrokken bij het terugsturen van vluchtelingen. Betrokken eenheden zouden de migranten op zee al onderscheppen en achterlaten in oranje reddingsboten. Die zouden in sommige gevallen zijn betaald met EU-geld. Vluchtelingen die op dergelijke wijze worden teruggestuurd krijgen niet de kans om asiel aan te vragen.

Het Franse Libération concludeert dat hier geen sprake meer is van "een paar agenten" die de regels overtreden. De pushbacks maken volgens de krant deel uit van een bewuste strategie van overheden die soms ook financiële steun krijgen van de Europese Unie.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

2 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

6 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

8 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

10 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

11 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

12 uur geleden