Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek legt misstanden in Italiaanse tomatenteelt bloot

Onderzoek legt misstanden in Italiaanse tomatenteelt bloot

DEN HAAG (ANP) - In de tomatenteelt in Italië is sprake van grove schendingen van de mensenrechten. Vooral bij de productie van ingeblikte tomaten die ook in Nederlandse winkels veelvuldig te verkrijgen zijn, is veel mis. Dat komt naar voren uit onderzoek op initiatief van vakbond FNV en supermarktbelangenbehartiger Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), waarvan de uitkomsten donderdag bekend werden. Uit eerder internationaal onderzoek kwamen ook al misstanden in de tomatenteelt in Italië naar voren.

Vooral seizoenarbeiders die in Italië in de tomaten werken zouden structureel worden uitgebuit. Dan gaat het vooral om arbeidsmigranten die blootgesteld worden aan dwangarbeid, mensenhandel en uitbuiting door criminele organisaties. Daarbij zouden de leefomstandigheden volgens het rapport ook ver ondermaats zijn. De accommodaties waar de werknemers in verblijven zijn slecht, onveilig en onhygiënisch. Vaak bestaat het onderkomen uit een tent, of slechts een plastic zeil. Stromend water of elektriciteit is maar in een aantal gevallen aanwezig.

Tomatenplukkers zouden dagelijks 8 tot 12 uur achtereen moeten werken zonder pauzes. Ook zouden deze werknemers tot 50 procent van hun dagloon moeten afstaan aan de organisatie die ze aan het werk zet. Het loon van de mensen zou sowieso al ver onder het minimumloon liggen. Doordat schriftelijke overeenkomsten ontbreken is het ook moeilijker om werkgevers van uitbuiting te beschuldigen, zo valt te lezen.

Verbetering arbeidsomstandigheden

FNV en het CBL willen bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de Italiaanse tomatenteelt. Daarbij wordt ook samenwerking gezocht met andere partijen zoals overheden, maatschappelijke organisaties en vakbonden. Ook is samenwerking met fabrikanten en A-merken om maatregelen te kunnen nemen belangrijk. Supermarkten zullen dit jaar ook individuele actieplannen opstellen.

In Italië worden jaarlijks wel 5 miljoen tomaten geoogst. Van de ingeblikte Italiaanse tomaten is bijna 5 procent bestemd voor de Nederlandse markt.

Meer uit Financieel

Congres VS wil baas CrowdStrike horen na computerstoringen

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft topman George Kurtz van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike gevraagd om te getuigen over een gebrekkige software-update die wereldwijd grote storingen veroorzaakte.

3 uur geleden
Chipmaker NXP ziet winst en omzet dalen door 'uitdagende' markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst en omzet behaald. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft, spreekt van "uitdagende" marktomstandigheden. Toch verwacht NXP in het huidige kwartaal weer te kunnen groeien.

7 uur geleden
Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

8 uur geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

9 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

11 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

12 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

14 uur geleden