Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: leegstand in winkelstraat begint weer toe te nemen

Onderzoek: leegstand in winkelstraat begint weer toe te nemen

UTRECHT (ANP) - De leegstand in de winkelstraat begint weer op te lopen, nadat het aantal leegstaande winkelpanden in 2022 was gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Dat meldt marktonderzoeker Locatus, die tegelijk wijst op een sterke afname van het aantal actieve winkeliers. Bekend is dat vorig jaar een moeilijk jaar was voor veel winkels als gevolg van de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen.

Volgens cijfers van het bureau bleef de leegstand vorig jaar lang stabiel op ongeveer 6 procent van het aantal winkelpanden. Maar in het laatste kwartaal signaleerde Locatus een toename naar 6,2 procent. De onderzoekers denken dat dit komt doordat er minder winkeliers en andere ondernemers actief zijn in de winkelstraat.

Hoge leeftijd

Vorig jaar gingen meerdere grote ketens failliet, bijvoorbeeld BCC en Big Bazar. Ook dat zorgde voor extra lege panden, al was de totale impact daarvan volgens Locatus "zeer beperkt". De meerderheid van de ondernemingen is volgens de onderzoekers om een andere reden dan een bankroet gestopt.

"Veel van de retailers zullen een slecht lopende onderneming al stopzetten voor het tot een faillissement komt", geven ze bijvoorbeeld aan. Wat ook meespeelt, is de hoge leeftijd van veel winkeliers. "Veel ondernemers stoppen omdat ze op een leeftijd zijn gekomen om van hun pensioen te gaan genieten."

Andere functie

Vooral in middelgrote steden worden volgens Locatus relatief veel winkelpanden niet gebruikt. Daar kampen winkels vaak ook met concurrentie van grotere winkelsteden. In bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ziet het beeld er beter uit, aldus Locatus. Ondanks dat mensen tegenwoordig veel producten online kopen, blijven de grootste stadscentra toch veel shoppers trekken.

Maar de situatie kan van gemeente tot gemeente verschillen en is soms ook afhankelijk van hele lokale factoren. Zo kan het dat een winkelcentrum een jaar lang genoegen neemt met wat meer leegstand omdat er het jaar erna een grote verbouwing plaatsvindt. Dat de leegstand in Nederland eerder stevig was afgenomen, komt volgens de onderzoekers ook doordat veel winkelpanden een andere functie hadden gekregen. Dan zijn het geen winkels meer, maar staan ze ook niet leeg.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

8 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

9 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

12 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden