Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: laag btw-tarief schiet tekort, bekijk alternatieven

Onderzoek: laag btw-tarief schiet tekort, bekijk alternatieven

DEN HAAG (ANP) - Het lage tarief van 9 procent btw op verschillende producten en diensten is inefficiënt in het behalen van de gezette doelen. De regeling is bovendien duur, en er zijn mogelijk alternatieven die effectiever zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat het kabinet heeft laten doen. Het kabinet reageert later op het rapport.

De onderzoekers suggereren dat het kabinet ervoor kan kiezen om sommige productgroepen niet meer onder het verlaagde tarief te laten vallen. Een "radicale" keuze is om het lage btw-tarief helemaal af te schaffen, "bijvoorbeeld door het verlaagde en algemene tarief naar elkaar toe te laten groeien".

Het is voor het eerst dat het lage btw-tarief breed is bekeken. Over diensten en goederen wordt btw (belasting over de toegevoegde waarde) betaald. Het algemene tarief is (sinds 2019) 21 procent. Over sommige producten, waaronder etenswaar, geldt een tarief van 9 procent, evenals sommige diensten. Er zijn verschillende redenen om een laag btw-tarief toe te kennen.

Rijkste helft profiteert

Bijvoorbeeld om burgers aan te moedigen diensten of producten te kopen. Dit worden 'bemoeigoederen' genoemd. Maar ook om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, de belastingdruk te verlagen voor mensen met een kleine portemonnee, de zwarte markt te bestrijden en sectoren te ondersteunen. Maar het lage tarief draagt aan de meeste van deze doelstellingen nauwelijks bij, concluderen de onderzoekers.

Zo profiteert de rijkste helft van de huishoudens "twee keer zo veel van de verlaagde btw" als de armste 50 procent. "Hoe draagkrachtiger een huishouden is, hoe meer (!) ze profiteert van de verlaagde btw", aldus de onderzoekers van onderzoeksbureau Dialogic. De regeling voldoet ook niet aan de fiscale toets.

Kritisch kijken

Volgens de eigen regels van het kabinet zou de regeling op zijn minst moeten worden aangepast. Het kabinet kondigde vorig jaar aan dat belastingregelingen die slecht uit een evaluatie komen, moeten worden versimpeld of worden afgeschaft.

De onderzoekers adviseren het kabinet kritisch te kijken of de doelen van het lage btw-tarief nog wel relevant zijn. Keuzes hierover zijn vaak al decennia geleden gemaakt "en niet altijd meer actueel". Het kabinet moet verder overwegen of er gerichtere maatregelen zijn die beter werken, bijvoorbeeld verlaging van de inkomstenbelasting of subsidies.

Doelen beperkt bereikt

Met het lage btw-tarief worden doelen namelijk beperkt bereikt, terwijl het erg duur is: de schatkist loopt naar verwachting dit jaar meer dan 13 miljard euro aan belastinginkomsten mis door het verlaagde tarief.

Verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) zal zich de komende tijd over het rapport buigen. Hij komt voor Prinsjesdag met een reactie namens het kabinet.

Meer uit Financieel

Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

17 minuten geleden
FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

31 minuten geleden
Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

57 minuten geleden
Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen. De Houthi's hebben inmiddels gedreigd ook schepen in de Middellandse Zee aan te vallen als vergelding voor de Israëlische aanvallen in Gaza.

59 minuten geleden
Minder huishoudelijke apparaten verkocht door krappe huizenmarkt

ZOETERMEER (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar minder grote huishoudelijke apparaten gekocht, meldt branchevereniging APPLiA Nederland. Vooral inbouwkookplaten, afzuigkappen en afwasmachines werden minder vaak verkocht. Dat komt volgens de koepel door de hoge inflatie en tegenvallende huizenverkoop en nieuwbouw.

1 uur geleden
PostNL zakt op positief Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. Het aandeel zakte 3,5 procent.

1 uur geleden
Vakbond wil vergroening bedrijven van onderop aanjagen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil meer aandacht voor klimaat en de noodzaak om de economie te vergroenen. "Zolang de politiek het laat afweten en het bedrijfsleven de winst van aandeelhouders voorrang geeft, zullen werknemers en burgers de verduurzaming van onderop moeten aanjagen", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg bij de presentatie van een nieuwe Klimaatvisie van de bond.

2 uur geleden