Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen
DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.
Zo'n 12 procent zegt in de afgelopen twaalf maanden hiervan slachtoffer te zijn geweest. En van degenen die het niet hebben ervaren, verwacht een op de tien dat dit een keer gaat gebeuren.
Volgens het onderzoek lopen niet alleen rechercheurs op zware onderzoeken, maar vooral ook wijkagenten risico "om doelwit te worden, wanneer zij in hun reguliere werkzaamheden in conflict komen met zware criminelen".
Zelfrapportage
Of al die bedreigingen vanuit de georganiseerde criminaliteit daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, is geen onderzoek naar gedaan. Het gaat om een zogenoemde zelfrapportage, aangevuld met onder meer interviews met agenten. Ongeveer een vijfde van de respondenten die een dreiging heeft meegemaakt, heeft aangifte gedaan.
Peije de Meij, portefeuillehouder Geweld bij de politie, vindt het zeer zorgelijk dat de dreigementen zich steeds vaker op de persoon richten. "Vroeger was het politie die werd bedreigd, het instituut. Nu zie je dat politiemensen en hun naasten in de privésfeer worden bedreigd, persoonlijk."
Belangrijk aangifte te doen
"De veiligheid van onze mensen is voor ons als werkgever topprioriteit", zegt De Meij. "Als een medewerker wordt bedreigd, is dat voor de politieleiding speerpunt nummer één. Een van de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport, is dan ook dat medewerkers die slachtoffer zijn van bedreiging worden gehoord. We nemen elke melding serieus en treffen waar nodig passende maatregelen." Hij benadrukt het belang van aangifte doen.
Meer dan 3000 agenten is gevraagd de vragenlijst in te vullen, van wie zo'n 20 procent heeft gereageerd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
1 uur geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
11 uur geleden