Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

Bij knieartrose wordt het kraakbeen in de knie dunner, wat kan leiden tot pijnklachten en onherstelbare schade aan de gewrichten. Een kwart van de mensen onder de 67 jaar met knieartrose kan niet werken, patiënten doen vaker een beroep op de medische zorg en hebben vaker mantelzorg nodig.

Volgens ReumaNederland is artrose in 2040 de meest voorkomende ziekte in Nederland. Tien jaar later kunnen de maatschappelijke kosten van de aandoening zijn opgelopen tot 1,8 miljard euro per jaar.

Levenskwaliteit

De 1,5 miljoen mensen in Nederland die een vorm van artrose hebben, voelen daardoor een forse impact op de kwaliteit van hun leven door de pijn die ze hebben bij dagelijkse bezigheden, stelt de patiëntenorganisatie.

ReumaNederland roept op fors te investeren in behandelingen die artrose kunnen remmen of genezen. Werkgevers moeten daarnaast meer doen op de werkvloer om hun personeel vitaler te houden.

Meer uit Gezond

Karremans beducht voor misleiding over 'natuurlijke' anticonceptie

DEN HAAG (ANP) - Er gaat veel desinformatie rond over 'natuurlijke' anticonceptiemethoden, waarschuwt staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) Hij gaat na of hij overheidsmaatregelen tegen desinformatie ook tegen dit misleidende materiaal kan inzetten.

1 dag geleden
NVZ: overleg met Agema over bezuinigingen heeft niks opgeleverd

UTRECHT (ANP) - Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.

1 dag geleden
Ook arts Rijnstate verdacht van gebruik eigen sperma

ARNHEM (ANP) - Een voormalig arts van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft mogelijk in de jaren tachtig zijn eigen sperma gebruikt om vrouwen met een kinderwens via kunstmatige inseminatie zwanger te maken. Het is niet bekend hoeveel kinderen op die manier ter wereld zijn gekomen en in welke periode. Het ziekenhuis laat onderzoek doen.

1 dag geleden
Agema gaat overleggen met zorgsector over de nieuwe bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema gaat vrijdagmiddag nog om tafel met de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en verzorgenden en de medisch specialisten over de nieuwe bezuinigingen die de Tweede Kamer heeft vastgelegd in de begroting. Deze organisaties hebben al meteen hun zorgen bij de minister geuit over de besparingen, die voor Agema zelf ook als een verrassing kwamen. "We gaan praten over hoe we verder gaan", zei Agema na afloop van de wekelijkse ministerraad.

1 dag geleden
Zorg en verzekeraars zijn verder met contracten voor 2025

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die verwacht dat het aantal contracten in de laatste weken van het jaar nog stijgt.

2 dagen geleden
Agema 'heel erg bezorgd' over bezuiniging op specialistische zorg

DEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de nieuwe bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken en werd verrast door de bezuiniging die betrekking heeft op de medische zorgopleidingen.

2 dagen geleden
Onderzoek: nauwelijks diversiteit onder artsen en verplegers

UTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.

2 dagen geleden