Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: klimaatneutraliteit in 2040 vergt ongekende inspanning

Onderzoek: klimaatneutraliteit in 2040 vergt ongekende inspanning

DELFT (ANP) - Een klimaatneutraal Nederland in 2040 is mogelijk, maar alleen met "een ongekende inspanning van de hele samenleving". Die conclusie trekken experts van drie adviesbureaus die de haalbaarheid hebben onderzocht op verzoek van Greenpeace en Natuur & Milieu.

Klimaatneutraliteit wil zeggen dat Nederland geen broeikasgassen meer toevoegt aan de atmosfeer. Het huidige klimaatdoel is om dit in 2050 te bereiken. Greenpeace vindt dat het tien jaar eerder moet en wil dat via de rechter afdwingen. De zaak tegen de overheid dient in oktober. Voor de rechtbank is het belangrijk om te kunnen bepalen of een eis überhaupt uitvoerbaar is.

De onafhankelijke bureaus Kalavasta, CE Delft en Berenschot hebben de haalbaarheid samen onderzocht en komen dus tot de conclusie dat het kan, mits aan veel voorwaarden wordt voldaan. Een dergelijke versnelling vergt om te beginnen grote investeringen: tussen de 24 en 34 miljard euro per jaar. Ook onmisbaar zijn de grondstoffen voor grote aantallen windturbines, zonnepanelen en batterijen. Voor een groot deel is Nederland hiervoor aangewezen op import.

Een andere enorme opgave is personeel. Om de energietransitie in 2040 te voltooien, zijn volgens de onderzoekers op de piek van het werk 560.000 extra arbeidsplaatsen nodig, ongeveer 8 procent van de huidige arbeidsmarkt. "Het is voorstelbaar dat we door een andere inzet van de beschikbare mensen in Nederland en de inzet van tijdelijke buitenlandse werknemers deze opgave aankunnen", schrijven de onderzoekers hierover.

Op lange termijn komen de kosten voor een duurzame energievoorziening ongeveer even hoog uit als vandaag de dag. Tegenover de grote investeringen staat dat voor warmte en elektriciteit dan geen olie, gas en steenkool meer hoeft te worden ingevoerd.

Uitgangspunt was dat de huidige levensstijl en industrie "grotendeels behouden blijven". Met maximale inzet blijft wel ongeveer 8 procent aan 'restemissies' over, onder meer vanuit de landbouw. Die uitstoot moet worden gecompenseerd. Dat kan onder meer door CO2 af te vangen en op te slaan. Ook het direct uit de lucht halen van CO2 is nodig. De technieken daarvoor moeten dan eerst worden doorontwikkeld, want het is vooralsnog heel duur. De veestapel zal eveneens ingekrompen moeten worden om het doel te behalen. Verder moeten op grote schaal bomen worden geplant.

Samenvattend noemen de opstellers van de studie het "een formidabele opgave" om in 2040 al klimaatneutraal te zijn.

Meer uit Binnenland

Weer plek voor slot Bevrijdingsfestival Utrecht na volle bak

UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.

53 minuten geleden
Man (43) omgekomen bij schietincident Wanroij, vrouw (31) gewond

WANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.

3 uur geleden
Rond 45.000 bezoekers op vol terrein Bevrijdingspop Haarlem

HAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.

4 uur geleden
Poolse premier Tusk vindt rookbom niet gepast

OOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.

6 uur geleden
Nederland en Polen gaan militaire samenwerking versterken

OOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.

6 uur geleden
Bevrijdingsfestivals drukbezocht

HAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.

6 uur geleden
Burgemeester Wageningen: protest ging alle perken te buiten

WAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."

7 uur geleden