Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: kinderen in groep 7 verspreiden naaktfoto's

Onderzoek: kinderen in groep 7 verspreiden naaktfoto's

HILVERSUM (ANP) - Kinderen die in groep 7 en 8 van de basisschool zitten, dus van ongeveer 10, 11 en 12 jaar oud, delen soms al naaktfoto's van leeftijdsgenootjes met elkaar. Dat concluderen bureau DUO Onderwijsonderzoek en Advies en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV. Zij hebben samen een enquête uitgevoerd onder medewerkers van basisscholen en middelbare scholen.

De onderzoekers vroegen meer dan 400 leraren van groepen 7 en 8 naar hun ervaringen met 'online shaming', dus het ongewenst verspreiden van intieme foto's en filmpjes. Bijna honderd van hen hebben hier in de afgelopen jaren op hun school mee te maken gehad, dus bijna een kwart van de deelnemers.

Sommige kinderen hadden zich uitgekleed voor een webcam, waarna de opgenomen beelden rondgingen. Andere kinderen werden bijvoorbeeld stiekem gefilmd terwijl ze tijdens een schoolkamp onder de douche stonden.

Geen duidelijke afspraken

Van die leraren die ermee te maken hebben gekregen, zeggen twee op de vijf dat het aantal incidenten in de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten zegt dat er geen duidelijke afspraken zijn wat er moet gebeuren wanneer naaktbeelden van een leerling rondgaan.

Op middelbare scholen speelde online shaming zelfs bij bijna 90 procent van de deelnemers, en ook daar zegt bijna de helft dat het verschijnsel toeneemt.

Representatief

Het onderzoek is in november uitgevoerd onder 410 leraren van groepen 7 en 8 en onder in totaal 279 zorgcoördinatoren en teamleiders op middelbare scholen. De basisschoolleraren zijn representatief, zeggen de onderzoekers, maar bij de medewerkers van middelbare scholen hebben mogelijk vooral mensen gereageerd die al met online shaming te maken hebben gehad. Het kan dus zijn dat in het gehele voortgezet onderwijs minder vaak intieme foto's worden gedeeld dan uit dit onderzoek naar voren lijkt te komen.

Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.

Meer uit Binnenland

Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

3 minuten geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

2 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

4 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

5 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

5 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

5 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

8 uur geleden