
Onderzoek: keurmerk wint verder terrein in supermarktschap
ZALTBOMMEL (ANP) - Supermarkten verkopen steeds meer producten met een keurmerk, die zo ook marktaandeel winnen. Volgens marktonderzoeker Circana steeg de omzet uit voedingsmiddelen met een keurmerk voor bijvoorbeeld biologisch of duurzamer geproduceerde producten in de eerste jaarhelft met bijna 23 procent. Dat is een veel sterkere stijging dan die van de omzet uit de verkoop van eten en drinken als geheel.
De fikse stijging komt onder andere doordat kippenvlees in de supermarkt vaker het Beter Leven-keurmerk heeft met één ster. Dit keurmerk geeft aan dat de vleeskuikens met maximaal twaalf dieren per vierkante meter werden gehouden en ze een overdekte uitloop hebben.
Ook in andere categorieën, zoals koffie, groenten en zuivel, steeg de omzet uit producten met een keurmerk harder dan de markt. Maar er zijn ook keurmerken en voedingsmiddelen waar keurmerken juist terrein verloren. Zo nam het marktaandeel van eieren met een keurmerk juist af.
Biologische landbouw
Daarnaast loopt het Biologisch-keurmerk achter op andere keurmerken. De totale omzet uit deze producten steeg met slechts 8,3 procent, tegenover bijna 11 procent voor de verkoop van levensmiddelen als geheel. Daarbij merkt Circana wel op dat enkele specifieke producten met het keurmerk voor biologische landbouw juist harder groeiden dan de markt, zoals zuivelproducten en brood.
Circana keek voor het onderzoek naar zeven keurmerken. Naast Biologisch gaat het om ASC (kweekvis), Beter Leven (dierenwelzijn in de veeteelt), Biologisch, Fair Trade (eerlijk loon voor boeren), MSC (duurzamere visserij), On the way to PlanetProof (duurzamer voedsel), Rainforest Alliance (bescherming van het regenwoud) en UTZ (duurzamere landbouw). Verkoopcijfers van Aldi en Lidl zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM/ARNHEM (ANP) - Energieleverancier Eneco heeft met hoogspanningsnetbeheerder TenneT afgesproken om twee gascentrales bij Utrecht langer open te houden. Daarmee willen de bedrijven voorkomen dat het stroomnet op een belangrijk punt vastloopt. De centrales van de Lage Weide bij Utrecht zouden eigenlijk in 2028 sluiten, maar Eneco en TenneT houden ze in ieder geval tot begin 2030 draaiende.
24 minuten geledenGORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche is kritisch op de plannen voor de beveiliging van Schiphol die de luchthaven woensdag bekend heeft gemaakt. Die kunnen mogelijk averechts uitwerken, stelt de brancheorganisatie, die vreest voor onduidelijkheid en botsende belangen.
25 minuten geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim 4 procent gestegen tot bijna 1,1 miljoen stuks, melden brancheorganisaties BOVAG en RDC. In juni zwakte de occasionverkoop wel af tot een groei van 2 procent.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Eneco heeft het afgelopen boekjaar een lagere omzet en winst geboekt. De energieleverancier verkocht stroom voor lagere prijzen dan een jaar eerder. Ook was aan het einde van het boekjaar tot eind maart weinig wind, waardoor windmolenparken minder stroom produceerden.
1 uur geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo kijkt terug op een positieve eerste helft van het jaar. De omzet van het supermarktconcern is gestegen dankzij een nieuwe strategie.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
2 uur geleden