Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek justitie naar financiering verkiezingscampagnes Macron

Onderzoek justitie naar financiering verkiezingscampagnes Macron

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Franse openbaar aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de verkiezingscampagnes van president Emmanuel Macron in 2017 en 2022. De vraag is of de 44-jarige politicus onrechtmatig heeft geprofiteerd van de diensten van het Amerikaanse adviesbureau McKinsey, blijkt uit een mededeling van het financieel parket in Parijs.

Sinds het voorjaar lopen belastingonderzoeken naar McKinsey in verband met mogelijk gerommel rond campagnebankrekeningen en beschuldigingen van vriendjespolitiek. Dat het Amerikaanse consultancybedrijf al zeker tien jaar geen belasting had betaald in Frankrijk leidde al eerder tot ophef. Volgens McKinsey is de wet nageleefd.

Daarbij speelde nadrukkelijk mee dat de overheidsuitgaven voor extern advies aanzienlijk zijn gestegen tijdens Macrons regeerperiode. Daarom bekijkt justitie ook of McKinsey is bevoordeeld bij het toekennen van adviesklussen met een gunstige uitkomst voor Macron, en daarvoor werd beloond zonder dat dat werd opgegeven.

Plafond

In Frankrijk geldt een plafond voor de kosten van verkiezingscampagnes, om ook buitenstaanders een kans te gunnen. Macrons kantoor liet weten kennis te hebben genomen van de zaak. Het is aan de rechterlijke macht om de onderzoeken in volledige onafhankelijkheid uit te voeren, aldus het Elysée.

Meerdere Franse politici zijn in de loop der jaren veroordeeld voor te hoge uitgaven of pogingen om campagne-uitgaven te verhullen. Onder hen is de inmiddels overleden ex-president Jacques Chirac. De eveneens rechtse oud-president Nicolas Sarkozy kreeg vorig jaar een gevangenisstraf van een jaar opgelegd voor illegale financiering van zijn herverkiezingspoging in 2012.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

44 minuten geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

46 minuten geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

3 uur geleden
Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

7 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

8 uur geleden