
Onderzoek: jarenlang falend leiderschap bij NTR
HILVERSUM (ANP) - Bij taakomroep NTR is jarenlang sprake geweest van falend leiderschap en een moeilijke samenwerking tussen medewerkers. Dat staat in een onderzoek naar de werkcultuur bij de omroep. "Enkele presentatoren" hebben zich misdragen en zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.
Het onafhankelijke bureau dat onderzoek deed, heeft vastgesteld dat de inmiddels vertrokken mediadirecteur Willemijn Francissen samen met andere leidinggevenden "destructief leiderschap" heeft vertoond. Voor het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met tientallen (oud-)medewerkers van de omroep. Werknemers met een andere achtergrond voelden zich niet welkom en werden genegeerd.
Klagen of meldingen doen bij de directie over bepaalde leidinggevenden had volgens medewerkers geen zin. De directie zou de leidinggevenden in kwestie steeds hebben beschermd. Wie de presentatoren zijn die zich misdroegen, wordt niet genoemd. Dat gedrag heeft volgens het rapport geleid tot "psychosociale onveiligheid" en "een verhoging van de werkdruk".
Aanbevelingen
In het rapport worden meerdere aanbevelingen gedaan, zoals het bieden van "expliciete herkenning, excuses en nazorg" aan (ex-)medewerkers die dat wensen. Ook wordt aanbevolen leidinggevenden jaarlijks te beoordelen op twee aspecten: de mate waarin de leidinggevende bedrijfsmatige doelstellingen heeft gerealiseerd en de leiderschapsstijl van de leidinggevende en de mate waarin deze bijdraagt aan de verandering van de werkcultuur en het creëren van een veilige werkomgeving. Ook over de samenstelling van de raad van toezicht (rvt) wordt een aanbeveling gedaan. Die gaat over de capaciteiten van leden die toetreden tot de raad.
Koos van der Steenhoven, de huidige rvt-voorzitter, presenteerde het rapport maandag aan medewerkers. Hij bood zijn excuses aan en beloofde dat grensoverschrijdend gedrag bij de NTR niet meer wordt getolereerd, door wie dan ook.
Francissen kondigde in januari haar vertrek aan als mediadirecteur bij NTR. Zij was toen al enige tijd teruggetreden om ruimte te maken voor het externe onderzoek naar de werkcultuur bij de taakomroep. Het onderzoek naar de werkcultuur bij NTR volgde op het rapport van de commissie-Van Rijn, waaruit bleek dat driekwart van de werknemers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ongewenst gedrag heeft ervaren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
49 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter van Vollenhoven is zondagavond niet bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Gelderlander.
1 uur geleden