Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: informeel contact fiscus en Uber, geen bevoordeling

Onderzoek: informeel contact fiscus en Uber, geen bevoordeling

DEN HAAG (ANP) - Het Amerikaanse techbedrijf Uber is niet bevoordeeld door de Nederlandse Belastingdienst, zou blijken uit vertrouwelijk onderzoek van de fiscus zelf. Deskundigen zeggen in een externe check dat dit onderzoek "juist en gedegen" is gedaan, en twijfelen niet aan de conclusie.

Wel wordt aangetekend dat er informeel contact was, en dat vooral het "telefonisch bijpraten" van Uber door belastingambtenaren niet is bijgehouden. "In enkele gevallen" lijken de e-mails die de onderzoekers hebben ingezien wél de indruk te wekken "van een bevoordelende behandeling" door de fiscus, maar over het algemeen "kan erop vertrouwd worden dat de dienst informeel maar professioneel gehandeld" heeft.

Deze zomer meldde een groot collectief van onderzoeksjournalisten dat er sprake is van een "innige band" tussen de Belastingdienst en Uber. Om het Amerikaanse bedrijf te helpen zou de fiscus zelfs mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. In reactie hierop liet staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de Belastingdienst zelf intern onderzoek doen. Dit rapport is vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Door de buitenwereld is dat onderzoek niet in te zien, omdat de belastingwet het verbiedt om details over belastingafspraken openbaar te maken.

Informatie lastig te verkrijgen

Wel is er een 'externe validatie' door drie hoogleraren beschikbaar. Daaruit is een aantal zaken op te maken over het onderzoek. Zo blijkt dat het de onderzoekers van de fiscus moeite kostte om alle beschikbare stukken boven tafel te krijgen.

De onderzoeksjournalisten die deze zomer over de zogenoemde Uber-files schreven, meldden onder meer dat Nederland vaak pas laat bedrijfsinformatie over Uber gaf als andere EU-lidstaten hierom vroegen. Die informatie hadden de landen nodig voor onder meer belastingonderzoek. Dat dit mogelijk voorkwam, noemen de externe onderzoekers "onbelangrijk", omdat gewoon aan de belastingregels is voldaan.

Inlichtingen

Verder zou een Nederlandse ambtenaar Uber hebben ingelicht over gesprekken tussen Nederland en Frankrijk in de tijd dat Frankrijk probeerde Uber winstbelasting te laten betalen over diensten (taxiritten) die in dat land geleverd werden. Hierover vellen de externe deskundigen geen oordeel. Het is "niet aannemelijk" geworden dat er inlichtingen zijn verstrekt, maar mogelijk koos de fiscus wel vooral voor eigen belang: belangrijk was vooral dat Uber in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor staat, genoeg belasting betaalde.

Opmerkelijk is ook dat de druk op de Belastingdienst, bijvoorbeeld over fiscale afspraken, niet alleen van Uber kwam, maar soms ook van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dat Nederlandse agentschap valt onder het ministerie van Economische Zaken en lobbyt voor buitenlandse investeringen in Nederland.

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

2 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

3 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

3 uur geleden