
Onderzoek in opdracht van GroenLinks: VVD haalt klimaatdoel niet
DEN HAAG (ANP) - Het lukt de VVD met haar verkiezingsprogramma niet de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Dat is althans de conclusie van een onderzoek door het groene onderzoeksbureau Kalavasta, in opdracht van oppositiepartij GroenLinks. De plannen van de VVD zorgen er volgens het onderzoek voor dat Nederland in 2030 zo'n 41 procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoot dan in 1990. In de Klimaatwet staat dat de uitstoot 49 procent lager moet zijn, en dat doel wordt vanuit Europa waarschijnlijk verhoogd naar 55 procent.
De VVD liet haar programma niet doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), omdat de rekenmeesters volgens de liberalen te weinig rekening houden met Europese maatregelen en plannen voor kernenergie. GroenLinks nam daarop het heft in eigen handen. Het wetenschappelijk bureau van de partij gaf opdracht aan Kalavasta, een strategisch bureau dat zich richt op de transitie naar schone energie, om de klimaatparagraaf in het VVD-programma door te rekenen.
Kalavasta keek daarbij naar PBL-berekeningen, de effecten van bestaande plannen en de klimaatvoorstellen van de VVD. De kabinetsplannen die al worden uitgevoerd of in de pijpleiding zitten, leveren naar verwachting 43 procent vermindering van de CO2-uitstoot op. De VVD komt nog lager uit, omdat de partij wil bezuinigen op de subsidie voor duurzame energieproducten.
Kernenergie
Een ander belangrijk instrument is de belasting op CO2 voor bedrijven. De VVD gaat daarin volgens Kalavasta niet verder dan de bestaande plannen van het kabinet. Daardoor vermindert de partij de CO2-uitstoot niet verder de al bestaande plannen doen.
Kernenergie noemt de VVD in haar verkiezingsprogramma "onmisbaar": "Zonder deze CO2-neutrale energievorm zijn klimaatdoelstellingen niet haalbaar." Kalavasta is kritisch over de manier waarop over kerncentrales wordt gesproken in het programma, omdat deze er voor 2030 niet zullen staan en dus geen bijdrage leveren aan de klimaatdoelen voor 2030.
De VVD noemt de doorrekening onvolledig, omdat ook Kalavasta de effecten van kernenergie en Europese maatregelen niet heeft meegerekend. Een woordvoerder wijst erop dat de onderzoekers ook zelf al aangeven dat er "geen ruimte voor wisselwerking met de VVD" is geweest. De partijen die hun programma door het PBL lieten doorrekenen, hadden die mogelijkheid wel. De partij wil verder niet inhoudelijk reageren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden Eric van der Burg (VVD) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op GroenLinks-PvdA om een voorstel voor een volledig wapenembargo tegen Israël niet in stemming te brengen. Zij wezen opnieuw op de ernstige gevolgen voor de veiligheid van de Israëlische bevolking als de door Kamerlid Kati Piri bepleite stop op de export van onderdelen voor het luchtverdedigingssysteem Iron Dome er komt.
15 uur geleden