
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist
UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.
In Nederland wordt 71 procent van de beschermde zeebodem bevist, meer dan in de andere onderzochte landen. Bij bodemberoerende visserij slepen een of meerdere boten visnetten over de bodem om vis zoals tong, schol en garnalen te vangen. In Nederland is slechts 5 procent van de Noordzee gesloten voor dit soort visserij.
"Deze vismethode verstoort de natuur op de zeebodem van de beschermde gebieden wat resulteert in verlies van biodiversiteit, aantasting van belangrijke leefgebieden van (kwetsbare) soorten en de vrijlating van opgeslagen koolstof in de zeebodem", schrijft Stichting de Noordzee daarover.
Noordzeeakkoord
De Nederlandse overheid, vissers en natuurorganisaties hebben in het Noordzeeakkoord afgesproken om de zeebodem meer te beschermen. In 2030 moet 15 procent van de aangewezen beschermde gebieden gesloten zijn voor bodemberoerende visserij, aldus Stichting de Noordzee.
Serena Rivero, marien ecoloog bij Stichting de Noordzee, vindt dat de resultaten van het onderzoek nogmaals "de urgentie" van deze Noordzeeakkoord-afspraak benadrukken. "Maar ook de noodzaak om nu echt te beginnen met uitfaseren van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden om dat doel ook daadwerkelijk te halen."
Stapsgewijs verbod
De Europese Commissie kwam vorig jaar met een plan om bodemberoerende visserij in beschermde gebieden in 2030 stapsgewijs te verbieden. De EU-landen hebben zich daarna haast unaniem gekeerd tegen dat plan van de commissie. Demissionair visserijminister Piet Adema zei eerder dat het die vissers te hard zou treffen en dat die sector het de laatste jaren toch al heel moeilijk heeft.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia heeft woensdag als eerste bedrijf ooit een beurswaarde van meer dan 4 biljoen dollar bereikt. Dat is 4000 miljard dollar. De aandelen van de onderneming zijn de laatste tijd flink in waarde gestegen door de verdere opmars van kunstmatige intelligentie (AI), waarvan Nvidia sterk profiteert.
16 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine winsten aan de handel begonnen, terwijl beleggers wachtten op meer nieuws over het handelsbeleid van president Donald Trump. Dat wijst erop dat de financiële markten zich niet van de wijs laten brengen door alle handelsonrust van de afgelopen dagen.
18 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
52 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
1 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geleden