Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: gouverneur Cuomo van New York viel vrouwen lastig

Onderzoek: gouverneur Cuomo van New York viel vrouwen lastig

NEW YORK (ANP) - Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, heeft jarenlang vrouwen seksueel lastiggevallen. Die conclusie wordt getrokken in een onderzoek in opdracht van minister van Justitie Letitia James van de staat New York. Zij concludeert dat Cuomo tal van wetten heeft overtreden. Cuomo blijft erbij dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

James stelde in maart een onderzoek in naar de 63-jarige Cuomo, die door vrouwen, vooral oud-medewerkers, is beticht van betastingen en andere ongewenste intimiteiten. De Democratische politicus ontkende en weigerde toen ondanks vele oproepen af te treden.

Cuomo viel vrouwen seksueel lastig van 2013 tot 2020, stellen de onderzoekers vast. Het ging volgens hen om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen, knuffelen en opmerkingen die vermeende slachtoffers "diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast" noemden.

Verklaringen

Het kantoor werd een "giftige werkplek" waar een "klimaat van angst" heerste, staat in het rapport. Tegen minstens een oud-werkneemster die naar buiten kwam met haar verhaal werden vergeldingsmaatregelen getroffen.

De onderzoekers spraken met 179 mensen en bekeken meer dan 74.000 documenten, e-mails en afbeeldingen. Ze spraken ook met Cuomo, die onder ede vragen beantwoordde. Hij ontkende de ernstigste beschuldigingen, maar zei ook vaak dat hij zich incidenten niet herinnerde. Dat staat volgens de onderzoekers in "sterk contrast" tot de gedetailleerde en specifieke verklaringen die klagers hebben afgelegd, en met meldingen van anderen die Cuomo’s gedrag van nabij hebben meegemaakt.

Afzetting

"De feiten zijn heel anders dan hoe ze zijn geportretteerd", zei Cuomo dinsdag in een bijna 15 minuten durende reactie. Hij claimt nooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of ongepaste seksuele opmerkingen te hebben gemaakt. "Dat is gewoon niet wie ik ben." Hij zegt op zijn website alle aantijgingen te weerleggen.

Lindsey Boylan, een oud-ambtenaar, was in december de eerste die Cuomo beschuldigde. Volgens haar kuste hij haar in 2018 in zijn kantoor op de lippen en vroeg hij haar strippoker met hem te spelen.

Er loopt niet alleen een justitieel onderzoek naar Cuomo, het parlement van de staat New York onderzoekt of de gouverneur kan worden afgezet. Cuomo is aan zijn derde ambtstermijn bezig en kreeg eerder lof voor zijn aanpak van de coronacrisis.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

1 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

8 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

10 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

11 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

12 uur geleden