Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: gletsjers Himalaya smelten 'bijzonder' snel

Onderzoek: gletsjers Himalaya smelten 'bijzonder' snel

LEEDS (ANP) - Het ijs van de gletsjers in het Himalaya-gebergte smelt "bijzonder" snel, schrijven wetenschappers van de universiteit van Leeds na nieuw onderzoek. Het ijs smelt in de afgelopen tientallen jaren tien keer sneller dan gemiddeld sinds de Kleine IJstijd 400 tot 700 jaar geleden. De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Voor het onderzoek maakten wetenschappers een reconstructie van bijna 15.000 gletsjers in het Himalaya-gebergte tijdens de Kleine IJstijd. Waar de gletsjers naar schatting vroeger ongeveer 28.000 vierkante kilometer besloegen, is dat nu gekrompen naar zo'n 19.600 vierkante kilometer. Het ijs is volgens de onderzoekers pas in de laatste tientallen jaren sneller gaan smelten, waardoor het volgens hen gelijk loopt met door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

Tijdens die krimp zijn de gletsjers bijna 400 tot 600 kubieke kilometer aan ijs verloren, wat volgens de wetenschappers evenveel is als al het ijs van de Centraal-Europese Alpen, de Kaukasus en Scandinavië samen. Door het smelten van al dit ijs is het zeeniveau over de hele wereld gestegen met ongeveer een centimeter, schatten de onderzoekers.

Smeltwater uit de gletsjers stroomt onder meer door rivieren als de Ganges en de Indus. Het snelle krimpen van gletsjers kan daarmee zorgen voor watertekorten voor miljoenen mensen in Azië.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

19 minuten geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

41 minuten geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

1 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

2 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

2 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

4 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

4 uur geleden