
Onderzoek: geen bewijs voor 'aanzuigende werking' asielbeleid
DEN HAAG (ANP) - Er is geen bewijs dat Nederlandse regels en opvangvoorzieningen een "aanzuigende werking" hebben op asielzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Volgens het onderzoek zijn vooral veiligheid en sociale netwerken belangrijke factoren bij het nemen van een besluit over in welk land iemand bescherming zoekt. Ook infrastructuur en financiƫle middelen spelen een rol, net als bijvoorbeeld toevallige ontmoetingen met mensen die hulp kunnen bieden.
De aanwezigheid van familie of vrienden is volgens het onderzoek de belangrijkste reden voor asielzoekers om vanuit een ander land binnen de Europese Unie door te reizen naar Nederland. Ook wordt Nederland als aantrekkelijk gezien wegens de algemene veiligheidssituatie, de welvaart en de economische situatie.
Toch hebben sommige onderdelen van het Nederlandse asielbeleid wel een beperkte invloed. Het gaat hierbij onder meer om criteria voor het toekennen van asiel of regels voor familiehereniging. Deze aspecten spelen echter pas een rol, wanneer iemand al in de EU is. Daarnaast zijn de verschillen in beleid tussen landen binnen de EU op dit gebied relatief klein, stelt het Verwey-Jonker Instituut.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft mogelijk zelf de opdracht gegeven om brand te stichten in zijn woning in Rotterdam-Lombardijen. De Rijksrecherche onderzoekt die lezing, die vrijdag naar voren kwam tijdens een rechtszitting tegen de 37-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de brandstichting in juli vorig jaar.
1 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - Organisaties in verschillende gemeenten in Nederland hebben de geplande hardloopwedstrijden voor dit weekend aangepast zodat ze kunnen doorgaan met het warme weer. In Roosendaal zijn de routes korter en is het wedstrijdelement eruit gehaald. Daardoor worden tijden niet vastgelegd en zijn er geen huldigingen van de winnaars. In Oss is de marathon een halve marathon geworden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes wordt door Dubai uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. Ze zegt dat hij nog niet op Nederlands grondgebied is, maar het OM verwacht hem snel.
2 uur geledenTER APEL (ANP) - Een 54-jarige man uit de gemeente Emmen is vrijdag aangehouden omdat hij als burger grenscontroles uitvoerde. De man wordt verdacht van zogeheten ambtsdwang, omdat hij met de controles de overheid probeerde te bewegen grenscontroles uit te voeren. De autoriteiten noemen dat eigenrichting, wat verboden is.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Zo'n vijftien Nederlandse deelnemers aan de actie Global March to Gaza zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. De groep werd ontvangen door enkele tientallen medestanders.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Sendric S. (24), die wordt verdacht van drie moorden in het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde, wordt door het Openbaar Ministerie ook aangeklaagd voor een poging tot doodslag een half jaar eerder. Hij zou op 12 juni 2024 in Rotterdam hebben geprobeerd iemand van het leven te beroven door het slachtoffer met een mes in de rug, schouder of gezicht te steken. De nieuwe beschuldiging wordt toegevoegd aan zijn strafzaak, zegt zijn advocaat Marco Bos.
2 uur geleden