Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek EY: minder beursgangen door onzekere economie

Onderzoek EY: minder beursgangen door onzekere economie

FRANKFURT (ANP/DPA) - Veel bedrijven stellen vanwege het onzekere economische klimaat een geplande beursgang uit. Volgens advies- en accountantskantoor EY lag het aantal beursgangen in de eerste drie maanden van dit jaar daardoor lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. "We zien een grote terughoudendheid bij beurskandidaten, met name bij grote ondernemingen in afwachting van betere omstandigheden", aldus een kenner van EY in een rapport.

Volgens de studie maakten in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd 299 bedrijven een gang naar de aandelenbeurs. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Met die beursgangen werd een bedrag opgehaald van in totaal 21,5 miljard dollar, wat meer de helft lager is dan de 54,6 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2022.

De grootste beursgang in de afgelopen periode was volgens EY die van de gastak van olieconcern Adnoc uit Abu Dhabi. Daarmee werd eerder deze maand 2,5 miljard dollar opgehaald.

Moederbedrijf Blokker en Intertoys

In Nederland stelde bijvoorbeeld Mirage Retail Group (MRG), het moederbedrijf van onder meer Blokker en Intertoys, eerder deze maand zijn plannen voor een beursgang voor onbepaalde tijd uit. Mirage wees onder meer op de sterk gestegen loonkosten en turbulente tijden door de oorlog in Oekraïne waardoor plannen voor het winkelbedrijf in de war zijn geschopt.

De onderzoekers van EY denken dat later dit jaar weer meer bedrijven de sprong naar de aandelenmarkt zullen wagen, als de economische vooruitzichten verbeteren.

Meer uit Financieel

Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

1 minuut geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

8 minuten geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

48 minuten geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

53 minuten geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

1 uur geleden
Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

1 uur geleden
Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

AMSTERDAM (ANP) - De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

1 uur geleden