Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek EU-parlement: EU-grenswacht keek weg bij pushbacks

Onderzoek EU-parlement: EU-grenswacht keek weg bij pushbacks

BRUSSEL (ANP) - De Europese grenswacht Frontex heeft meermaals weggekeken als een EU-land als Griekenland op illegale wijze migranten terugstuurde. Signalen over misstanden, ook vanuit Frontex zelf, werden genegeerd, concluderen Europarlementariërs na maandenlang onderzoek.

Frontex ligt al langer onder vuur. Hulp- en mensenrechtenorganisaties klagen dat het EU-agentschap zogeheten pushbacks door de vingers ziet of daaraan zelfs meewerkt. Daarop besloot het Europees Parlement zelf een onderzoek in te stellen, onder leiding van Tineke Strik (GroenLinks).

Migranten die aankomen in de EU hebben het recht asiel aan te vragen. Hen terugsturen zonder dat ze daartoe de kans hebben gekregen, mag niet. Toch beschikte Frontex over bewijs voor zulke mensenrechtenschendingen, concluderen Strik en haar onderzoekscommissie, waarvan ook VVD'er Malik Azmani deel uitmaakt. Maar de grenswacht verzuimde om erachteraan te gaan. Daardoor heeft het agentschap "deze schendingen niet voorkomen en ook het gevaar dat het nog eens gebeurt niet kleiner gemaakt", oordelen ze. Dat maakt Frontex volgens Strik "medeverantwoordelijk".

De onderzoekscommissie is ook scherp over het optreden van Frontex-directeur Leggeri. Die benoemt maar geen toezichthouders op de mensenrechten, terwijl dat wel is beloofd, maar wil wel een eigen staf die twee keer zo groot is als die van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Strik heeft weinig fiducie meer in beterschap onder Leggeri, "maar dat is mijn persoonlijke conclusie". De EU-landen en de Europese Commissie gaan over het aanblijven van de Fransman.

Meer uit Buitenland

Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

35 minuten geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

1 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

1 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

3 uur geleden
Brits OM vervolgt vijf Bulgaren voor spionage voor Rusland

LONDEN (ANP) - Het Britse Openbaar Ministerie stelt vervolging in tegen vijf Bulgaren die worden verdacht van spionage voor Rusland. De drie mannen en twee vrouwen probeerden volgens de aanklagers jarenlang informatie te verzamelen die "direct of indirect nuttig is voor een vijand". De activiteiten zouden tussen augustus 2020 en februari 2023 hebben plaatsgevonden.

4 uur geleden
Oud-AfD-raadslid in Baden-Baden bestraft voor tekenen hakenkruisen

BRETTEN (ANP/DPA) - Een voormalig Alternative für Deutschland-gemeenteraadslid is veroordeeld voor het tekenen van hakenkruisen op Oekraïense auto's. Martin Kühne is schuldig bevonden aan belediging en het "gebruik van symbolen van ongrondwettelijke organisaties". Het is in Duitsland illegaal om symbolen en kreten van nazi-Duitsland te gebruiken. De politicus moet een boete betalen.

5 uur geleden
Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

6 uur geleden