Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek Defensie: 1 op 3 ervaart grensoverschrijdend gedrag

Onderzoek Defensie: 1 op 3 ervaart grensoverschrijdend gedrag

DEN HAAG (ANP) - Uit een onderzoek blijkt dat een op de drie medewerkers van Defensie de afgelopen drie jaren grensoverschrijdende opmerkingen (discriminatie, seksueel getint, intimidatie) heeft ervaren tijdens het werk. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Frank van Sprang. Deze 'ombudsman' spreekt van "een zorgelijke constatering".

In bijna de helft van de gevallen (49 procent) komt de opmerking van iemand die hoger in de hiërarchie staat. Vrouwen zijn vaker het slachtoffer dan mannen. Meer dan de helft van de respondenten voelt de opmerkingen als zwaar of zeer zwaar grensoverschrijdend. Vaak (69 procent) was er een getuige aanwezig en in een kwart van de gevallen maakt steeds dezelfde persoon de opmerkingen. Bijna een op de vier praat met niemand na zo'n ervaring en bijna een op de vijf geeft aan (zeer) ontevreden te zijn over de genomen actie.

Van Sprang vindt dat er meer aandacht moet komen voor het probleem tijdens de opleidingen en trainingen. Verder moet de bewustwording van de impact van dergelijke opmerkingen bij de hogere rangen en functies worden verbeterd en moet meldingsbereidheid worden vergroot. Volgens Defensie is het onderzoek van de IGK "opnieuw een belangrijk signaal". Verbetering van de sociale veiligheid is al een aantal jaren een prioriteit voor het ministerie.

Aan de enquête namen 666 medewerkers van het ministerie deel. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de gesloten cultuur van Defensie, met tradities en een grote sociale controle, een voedingsbodem is voor dit soort gedrag en ervoor zorgt dat mensen niet snel meldingen doen. Ook bleken klachten niet altijd serieus te worden genomen.

Meer uit Binnenland

Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

1 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

2 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

5 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

5 uur geleden
AOb: RUG tast academische vrijheid aan met ontslag Täuber

UTRECHT (ANP) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich in de zaak rond de ontslagen Susanne Täuber niet alleen een slechte werkgever toont, maar zo ook de academische vrijheid aantast. Dit schrijft de bond donderdag op ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en hoger onderwijs.

6 uur geleden
AP sluit niet uit dat meer gegevens op straat liggen door datalek

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

6 uur geleden
Sekswerkers demonstreren tegen vroegere sluitingstijden Wallen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen sekswerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd tegen de vroegere sluitingstijden van de ramen op de Wallen, die zaterdag ingaan. Voor raamprostitutie gaat de eindtijd van 06.00 uur naar 03.00 uur. Ook de horeca gaat eerder dicht en vanaf half mei geldt er een blowverbod. Het stadsbestuur wil zo overlast tegengaan in de drukke buurt. Volgens de sekswerkers zijn de nieuwe sluitingstijden "duidelijk bedoeld om ons uit te roken".

7 uur geleden