Onderzoek Defensie: 1 op 3 ervaart grensoverschrijdend gedrag
DEN HAAG (ANP) - Uit een onderzoek blijkt dat een op de drie medewerkers van Defensie de afgelopen drie jaren grensoverschrijdende opmerkingen (discriminatie, seksueel getint, intimidatie) heeft ervaren tijdens het werk. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Frank van Sprang. Deze 'ombudsman' spreekt van "een zorgelijke constatering".
In bijna de helft van de gevallen (49 procent) komt de opmerking van iemand die hoger in de hiërarchie staat. Vrouwen zijn vaker het slachtoffer dan mannen. Meer dan de helft van de respondenten voelt de opmerkingen als zwaar of zeer zwaar grensoverschrijdend. Vaak (69 procent) was er een getuige aanwezig en in een kwart van de gevallen maakt steeds dezelfde persoon de opmerkingen. Bijna een op de vier praat met niemand na zo'n ervaring en bijna een op de vijf geeft aan (zeer) ontevreden te zijn over de genomen actie.
Van Sprang vindt dat er meer aandacht moet komen voor het probleem tijdens de opleidingen en trainingen. Verder moet de bewustwording van de impact van dergelijke opmerkingen bij de hogere rangen en functies worden verbeterd en moet meldingsbereidheid worden vergroot. Volgens Defensie is het onderzoek van de IGK "opnieuw een belangrijk signaal". Verbetering van de sociale veiligheid is al een aantal jaren een prioriteit voor het ministerie.
Aan de enquête namen 666 medewerkers van het ministerie deel. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de gesloten cultuur van Defensie, met tradities en een grote sociale controle, een voedingsbodem is voor dit soort gedrag en ervoor zorgt dat mensen niet snel meldingen doen. Ook bleken klachten niet altijd serieus te worden genomen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Al jaren kampt Defensie met een tekort aan personeel. Er staan duizenden vacatures open en de komende jaren wil de krijgsmacht ook nog flink groeien. Het ministerie weet inmiddels meer mensen te werven, maar dat aantal blijft nog steeds achter bij de ambities, blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage Stand van Defensie.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV vindt dat het kabinet zijn eigen ambities ondermijnt door "enorme en ontwrichtende bezuinigingen" op onderwijs door te voeren. De bond wijst erop dat het kabinet "de brede welvaart wil versterken" en bijvoorbeeld het lerarentekort wil aanpakken, maar stelt dat de daarvoor benodigde middelen worden "wegbezuinigd".
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de voorgenomen verhoging van de huurtoeslag met een jaar uit. In de financiële bijlage van het coalitieakkoord was daar voor volgend jaar al 500 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de maatregel gaat nu pas in per 2026.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV uit stevige kritiek op de plannen die dinsdag in de miljoenennota zijn gepresenteerd. "Mooie woorden verhullen een gebrek aan visie en ambitie. Concrete oplossingen voor grote problemen blijven uit", vindt de bond.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."
1 uur geleden