
Onderzoek: coronasterfte hoger in verpleeghuis dat laag scoort
ROTTERDAM (ANP) - In verpleeghuizen die lager worden gewaardeerd door bewoners en hun naasten, zijn tijdens de coronapandemie meer bewoners overleden dan in verpleeghuizen met tevreden bewoners. Dat is een van de verbanden die onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn tegengekomen toen ze op zoek gingen naar factoren die de sterfte hebben beïnvloed. Ook de inhuur van veel extern personeel en het ziekteverzuim onder personeel lijken van invloed: instellingen met meer externe krachten hadden een hogere oversterfte.
Dat het coronavirus juist mensen in verpleeghuizen hard trof, was op zich niet geheel verwonderlijk. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid liepen sowieso een veel hoger risico om ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden door het virus dan jonge, gezonde mensen. Ook het grote gebrek aan beschermingsmiddelen in de eerste periode van de uitbraak, zoals mondkapjes van een goede kwaliteit, heeft al veel aandacht gekregen.
Wat opvalt aan de nieuwe studie uit Rotterdam, is dat er grote verschillen zijn tussen zorginstellingen. Gemiddeld overlijdt in normale tijden ongeveer 30 procent van de bewoners van een verpleeghuis binnen een jaar. Tijdens de pandemie lag dat percentage in sommige verpleeghuizen bijna de helft hoger, terwijl andere instellingen een grote piek in de sterfte bespaard bleef.
Eigen voorzieningen
Het verband met de tevredenheid van bewoners zit mogelijk in zaken als een eigen kamer of badkamer. Waar zulke voorzieningen ontbraken, was het moeilijker om de coronarichtlijnen na te leven, hoorden de onderzoekers van zorgmedewerkers.
De wetenschappers kunnen nog niet met zekerheid zeggen hoe het verband tussen hogere sterfte en meer inhuur van extern personeel precies in elkaar steekt. Onderzoeker Marlies Bär heeft wel een potentiële verklaring: "Mogelijk werken zorgfreelancers bij verschillende instellingen waardoor ze het virus makkelijker verspreiden."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
2 dagen geleden