Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: consumenten zetten verwarming lager en douchen korter

Onderzoek: consumenten zetten verwarming lager en douchen korter

DEN HAAG (ANP) - Consumenten zetten de thermostaat lager, douchen minder lang en investeren in andere maatregelen om te besparen op energiekosten. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan en navraag bij energieleverancier Greenchoice.

Volgens Zonneplan, dat onderzoek deed onder duizenden Nederlanders, zet meer dan de helft van de consumenten de verwarming minder hoog om te besparen. Isolatie en zonnepanelen zijn daarna de meest populaire bespaarmethoden, gevolgd door een warmtepomp, maar deze maatregelen kosten wel geld. Desondanks koos 40 procent van de ondervraagden er wel voor om geld te steken in energiebesparing.

Energieleverancier Greenchoice laat weten dat toen het begin deze maand plots kouder werd een daling in het verbruik doorzette. Er werd toen bijna een vijfde minder energie verbruikt dan kon worden verwacht op basis van onder andere de lage temperatuur.

Warmer

Overige grote energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent merken vooralsnog weinig van een ingezette daling van het verbruik. Daarbij merken de energieleveranciers op dat het in de afgelopen maanden ten opzichte van vorig jaar warmer was.

Ook waren er de afgelopen tijd minder mensen thuis aan het werk ten opzichte van vorig jaar, toen er nog volop werd thuisgewerkt vanwege de pandemie. Dat werkt al minder verbruik in de hand. "In januari en februari was het verbruik 16 procent minder op jaarbasis", noteerde Essent.

De effecten van de onlangs gestarte overheidscampagne om te besparen op energie zijn nog niet te duiden in cijfers. Daar is het nog te kort dag voor, laat Eneco bijvoorbeeld weten.

Betalingsproblemen

De energiebedrijven waarschuwen daarnaast wel voor een toename in het aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen. Essent signaleert dat de bedragen van energierekeningen hoger worden en denkt dat er betalingsproblemen zullen gaan ontstaan. "De kans is aanwezig, want steeds meer vaste contracten lopen af."

Eneco en Vattenfall verwachten ook dat er meer mensen betalingsproblemen zullen krijgen, onder meer door de gestegen tarieven per 1 januari. "Het gros betaalt via automatische incasso. "We merken dat steeds meer incasso's terugkomen. Maar hier kunnen wel weken overheen gaan, dus of er dan meteen sprake is van betalingsproblemen is de vraag", nuanceert de Eneco-woordvoerster.

Meer uit Financieel

Ahold Delhaize en Heineken aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize en bierbrouwer Heineken gingen vrijdag aan kop in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Beleggers reageerden onder meer op de nieuwste inflatiecijfers. Die lieten zien dat de prijzen in Nederland en de hele eurozone deze maand minder hard zijn gestegen. Dat komt echter vooral door de dalende energieprijzen. Voedingsmiddelen en dranken werden wel in rap tempo duurder.

12 minuten geleden
5G-veiling levert staatskas mogelijk minder op dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - De verdeling dit najaar van nieuwe vergunningen voor razendsnel mobiel internet (5G) levert de staatskas mogelijk minder op dan eerder gedacht. De minimumopbrengst is vastgesteld op 176 miljoen euro. Eerder was dat nog 300 miljoen euro. De uitkomst van de veiling bepaalt de daadwerkelijke opbrengst.

13 minuten geleden
Nu ook variabel gastarief Eneco onder prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen.

48 minuten geleden
Werkloosheid in eurozone iets gedaald in februari

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in februari iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent een jaar eerder. Ten opzichte van januari dit jaar bleef de werkloosheid stabiel. De werkloosheid onder jongeren nam op jaarbasis wel toe tot 14,4 procent, maar bleef ten opzichte van januari ongewijzigd.

1 uur geleden
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.

1 uur geleden
Ook Schiphol merkt staking op Heathrow, vluchten geannuleerd

SCHIPHOL (ANP/DPA) - Een staking bij beveiligingsmedewerkers op de grote Londense luchthaven Heathrow heeft al op de eerste dag gevolgen voor Schiphol. Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways is geannuleerd.

1 uur geleden
Toch kleine groei Britse economie in vierde kwartaal

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar toch een kleine groei laten zien. Volgens een nieuw cijfer van het nationale statistiekbureau bedroeg de groei 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Eerder werd een stagnatie van de economie van het Verenigd Koninkrijk gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden