Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek: Britse rivieren de smerigste van Europa

Onderzoek: Britse rivieren de smerigste van Europa

LONDEN (ANP) - Rivieren in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de meest vervuilde van Europa. In een onderzoek van het Britse parlement, dat donderdag verschijnt, staat dat de rivieren een "chemische cocktail" zijn van rioolwater, landbouwafval en plastic. Door jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering kan geen enkele rivier in het land nog gezond worden genoemd.

De parlementaire commissie die onderzoek deed naar de kwaliteit van de rivieren legt de schuld vooral bij waterbedrijven, boeren, toezichthouders en de overheid. Waterbedrijven pompen regelmatig ongezuiverd rioolwater in rivieren en landbouwbedrijven vervuilen waterlopen met chemicaliën. Door privatiseringen keren waterbedrijven bovendien liever dividend uit aan hun aandeelhouders dan dat ze investeren in de waterkwaliteit, stelt de commissie. Toezichthouders proberen op hun beurt vooral de waterprijs voor consumenten laag te houden en zetten zich nauwelijks in voor verbetering van riolen en afwateringen.

Het gevolg is dat in 39 van de 42 rivieren waarin wilde zalmen voorkomen, de vis in zijn bestaan wordt bedreigd. Ook is slechts in één rivier in het land het water schoon genoeg om in te zwemmen en zelfs daar zijn mensen ziek geworden, aldus de commissie.

De parlementariërs vinden dat ook burgers meer moeten doen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo spreken ze in hun rapport onder meer van "wet wipe-riffen" en "vetbergen zo groot als blauwe vinvissen" die de riolen verstoppen. De kosten van schoonmaken bedragen jaarlijks meer dan 100 miljoen pond (120 miljoen euro), stellen ze.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

2 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

4 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

6 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

7 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

8 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

9 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

9 uur geleden