Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onderzoek binnenlandse adopties gestaakt, nieuw onderzoek volgt

Onderzoek binnenlandse adopties gestaakt, nieuw onderzoek volgt

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid stopt met een commissie die onderzoek deed naar binnenlandse adopties tussen 1956 en 1984. Demissionair minister Sander Dekker doet dat omdat betrokkenen geen vertrouwen meer hebben in de commissie. In de komende maanden zal een nieuwe commissie worden ingesteld, zo laat hij weten.

De betrokkenen bij het onderzoek, onder wie de biologische moeders en hun kinderen, hebben zich beklaagd over het aanmeldpunt van de commissie. Zij vonden dat ze niet goed gehoord werden. "Wat deze moeders en kinderen is overkomen is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis en daarvoor verdienen ze erkenning. Onderzoek naar deze periode is daarbij essentieel", zegt Dekker. Hij zegt het vertrouwen te willen herstellen.

NRC meldde eind september dat betrokkenen een einde aan het onderzoek wilden. Ze klaagden onder meer dat gespreksverslagen niet altijd aan hen werden voorgelegd, en dat de verslagen meermaals fouten bevatten. Ook was onduidelijk waar de verslagen werden opgeslagen en wie daartoe toegang had. Ze dienden een schadeclaim in van 1,6 miljoen euro wegens schending van privacyregels tijdens het onderzoek.

Tussen 1956 en 1984 deden duizenden vrouwen afstand van hun kind. Dit gebeurde vaak onder druk, omdat ze niet getrouwd waren.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

8 minuten geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

1 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

2 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

2 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

2 uur geleden
Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

3 uur geleden
Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

HILVERSUM (ANP) - De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.

4 uur geleden